Regals Diplomàtics
Crònica 20/01/2011

Obama no sap dir que no

2 min
CIA, EUA

El departament d'Estat nord-americà ha fet públic un document amb la llista dels regals que mandataris de tot el món van enviar durant el 2009 al president dels Estats Units, Barack Obama, i a la seva família. Aquest llistat de centenars de milers d'objectes també inclou els obsequis que han rebut membres de l'administració, com ara secretaris i diplomàtics, responsables de la CIA i congressistes. La majoria de regals són rellotges, quadres de retrats i escultures, que les autoritats nord-americanes van acceptar per no provocar "molèsties al donant i al govern dels EUA". Segons la legislació nord-americana, aquests objectes han d'anar a parar als arxius nacionals. Es tracta d'un centre que s'encarrega de conservar i preservar els originals de documents com la Declaració d'Independència o la Constitució.

Obama i la seva família van rebre del rei Abdul·lah de l'Aràbia Saudita objectes valorats en total en prop de 141.000 euros. El regal més valuós anava a nom de la primera dama nord-americana, Michelle Obama: un conjunt de dues arracades, un anell, un braçalet i un collaret de diamants valorat en 98.000 euros aproximadament. En segon lloc d'aquest rànquing de regals se situa un obsequi també per a Michelle Obama, en aquest cas, provinent de la primera dama de la República de Ghana, Ernestina Naadu. Va ser un rellotge elaborat amb or de 18 quirats, diamants i pell que té un preu estimat de més de 35.500 euros. El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, també forma part del grup de mandataris que van oferir obsequis a Obama. Berlusconi li va regalar objectes que en total tenen un valor de prop de 20.000 euros, entre els quals hi ha una taula de vidre i un rellotge d'or.

Una ampolla d'oli d'oliva valorada en 55 euros. Aquest és el regal de menys quantia que va rebre el president dels EUA el 2009. El remitent d'aquest present va ser Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Palestina. Abbas també va enviar a Obama un lot format per un quadre i vuit llibres, valorat en 330 euros. Precisament un llibre va ser el que li va regalar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Concretament es tractava d'una guia sobre Barcelona i Catalunya que Zapatero li va lliurar a Obama en la visita del mandatari espanyol a Washington a l'octubre del 2009. El president nord-americà també va rebre un facsímil de les Capitulacions de Santa Fe.

stats