DRETS HUMANS I GUERRA CONTRA EL TERROR
Crònica 13/07/2011

Obama obvia les tortures de l'era Bush

Human Rights Watch va instar ahir el president nord-americà, Barack Obama, a investigar els presumptes abusos i tortures a detinguts comesos durant l'administració Bush.

Emma Reverter
2 min
Imatge de la presó de la base naval de Guantánamo, a Cuba, revisada pel departament de Defensa dels EUA, que mostra un pres fent exercici.

Nova York.En un informe de 107 pàgines, l'organització de drets humans Human Rights Watch (HRW) denuncia que el president Obama està ignorant les responsabilitats dels Estats Units com a país signant del conveni contra la tortura de les Nacions Unides, que persegueix els actes de tortura i maltractament a detinguts i obliga a indemnitzar totes aquelles persones que han estat torturades.

L'informe recorda a Obama que jutges espanyols estan investigant actes de tortura comesos per alts càrrecs dels Estats Units i indica que alguns documents publicats per Wikileaks posen en evidència que l'administració Obama ha pressionat el govern espanyol perquè ajudin a tancar les investigacions judicials.

L'ONG assegura que existeixen proves de pes per iniciar una investigació criminal d'actes de tortura i de crims de guerra comesos sota les ordres de Bush, l'exvicepresident Dick Cheney, l'exsecretari de Defensa Donald Rumsfeld i l'exdirector de la CIA George Tenet. Aquests actes inclourien la tècnica d'ofegament coneguda com a waterboarding , l'ús de presons secretes de la CIA i el segrest i trasllat de detinguts a països que no han signat el conveni contra la tortura per interrogar-los amb més llibertat.

El director executiu de Human Rights Watch, Kenneth Roth, va criticar ahir que "el president Obama abordi la tortura (de l'anterior administració), més com una mesura poc afortunada que no pas com un acte criminal". I va afegir: "La seva decisió d'acabar amb la pràctica d'abusos en els interrogatoris serà reversible llevat que reafirmi la prohibició legal de la tortura". "Els Estats Units tenen l'obligació legal d'investigar aquests crims -va indicar Roth-, i si no ho fan altres països ho haurien de fer". En aquest sentit, l'informe recorda que Espanya és el primer però no l'últim país que investigarà possibles actes de tortura comesos per Washington. Al febrer Georges W. Bush va cancel·lar un viatge a Suïssa després que se sabés que un grup de presumptes víctimes de tortures preparaven una demanda criminal contra ell (per la qual cosa no hauria pogut abandonar Suïssa).

HRW insta a investigar també els informes i memòries del departament de Justícia nord-americà que justificaven els abusos comesos contra detinguts. Els Estats Units van signar el conveni contra la tortura el 18 d'abril del 1988 i el van ratificar el 21 d'octubre del 1994.

Denúncies d'advocats i metges

Diverses organitzacions de metges s'han unit a les entitats de drets humans i d'experts legals que demanen responsabilitat penal per a l'administració Bush. Els metges de la unitat de supervivents de la tortura de l'Hospital Bellevue de Nova York, que s'ocupen de persones d'arreu del món que han patit tortures físiques i psicològiques, han criticat les pràctiques de l'administració Bush i han tractat persones que han patit tortures en centres de detenció nord-americans en diversos països.

Oportunitat perdudes

Gita Gutierrez, advocada del Centre de Drets Constitucionals de Nova York, que ha liderat la defensa legal de més d'un centenar de presoners de Guantánamo, creu que hauran de passar molts anys abans que els Estats Units no restableixin les garanties legals que es van perdre després dels atemptats de l'11-S: "El president Obama ha perdut l'oportunitat de lluitar contra la demagògia; això ha tingut unes conseqüències terribles per als presoners de Guantánamo i d'altres centres de detenció, i també per als mateixos Estats Units", indicava ahir en una entrevista per a l'ARA al seu despatx.

stats