Crònica 02/10/2011

Obama planta cara

Pere Franch
1 min

Obama podrà exhibir davant les urnes la fi de la guerra de l'Iraq, la retirada de l'Afganistan o la desaparició de Bin Laden i altres terroristes. Però no serà reelegit si l'economia no millora. The Economist publica una dada demolidora: un terç dels nord-americans a l'atur ja fa un any que no tenen feina, fet inèdit des del 1945.

El president opta per una fugida endavant amb un ambiciós pla d'estímul econòmic que irrita els republicans, perquè entre altres coses preveu que els rics deixin de gaudir dels privilegis fiscals que els va atorgar Bush -que, amb les seves guerres, són també causants del dèficit, no només les hipoteques subprime .

Vist que no ha funcionat acostar-s'hi, Obama ha decidit plantar cara als republicans i jugar fort per mirar de recuperar el centre i millorar als sondejos. Si ha de fer marxa enrere, almenys farà evident que -a l'espera de veure quin candidat trien- els republicans estan de moment a mans d'una minoria ultramuntana que vol cremar el vaixell abans que cedir-lo a l'oponent.

stats