SENSE L'ENEMIC NÚM. 1
Crònica 09/05/2011

Obama pressiona els serveis secrets del Pakistan

El president dels EUA considera que el terrorista "havia de tenir alguna de xarxa de suport dins del Pakistan". Tot i això, la Casa Blanca va dir ahir que no tenia proves d'una connexió amb Islamabad.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Obama pressiona els serveis secrets del Pakistan

Una de freda i una de calenta. El president dels Estats Units, Barack Obama, sap que no pot escalfar les relacions amb el Pakistan, un dels seus aliats a la zona, i intenta dissipar les tensions arran de l'assassinat de Bin Laden al seu territori després que hi visqués durant almenys cinc anys. Per això ahir un portaveu de la Casa Blanca va deixar clar que no tenia cap prova "política, militar o d'intel·ligència" que demostrés que Islamabad sabia que el líder d'Al-Qaida s'amagava al país. Tot i això, en l'entrevista difosa aquesta matinada per la cadena nord-americana CBS, Obama assenyalava que "ha d'existir alguna xarxa de suport a Bin Laden dins del Pakistan" perquè hi hagués pogut viure des del 2005.

Per aquest motiu, va voler urgir els serveis secrets dels Pakistan que busquin una solució. "Però no sabem qui o quin tipus de xarxa podria ser. No sabem si hi hauria gent del govern involucrada, gent de fora del govern, i és una qüestió que hem d'investigar i, més important, que el govern del Pakistan ha d'investigar", diu en l'entrevista que la cadena va fer dijous pel programa 60 minuts , en què es va filtrar la decisió d'Obama de no mostrar les fotos del cadàver de Bin Laden.

Gillani compareix avui

El següent pas després d'aquest conjunt de retrets és que el primer ministre del Pakistan, desaparegut des de l'atac per part de les tropes nord-americans, comparegui davant del mitjans. Yusuf Raza Gillani té previst fer un discurs avui per donar explicacions sobre l'assumpte. Durant una roda de premsa divendres, el secretari d'Exteriors no va voler mullar-se i va retreure als EUA que donar-los suport els havia suposat un munt de despeses i vides humans. Les sospites al voltant dels serveis d'intel·ligència pakistanesos (ISI) no han fet més que augmentar des que es va conèixer la notícia. L'agència té una llarga història de contactes amb grups islamistes.

stats