PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 26/01/2012

Obama promet més justícia econòmica

El president dels EUA comença la cursa electoral. Durant el discurs de l'estat de la Unió de dimarts Obama va defensar el somni americà: igualtat d'oportunitats i de recursos. La seva resposta als atacs republicans.

Núria Ferragutcasas
3 min
UN ANY CLAU Obama va pronunciar dimarts el seu tercer discurs d'estat de la Unió, amb el teló de fons de les presidencials.

WASHINGTONL'augment de les desigualtats entre els més rics i la resta dels ciutadans els últims anys als Estats Units amenaça, segons el president Barack Obama, la promesa americana. En el seu tercer discurs de l'estat de la Unió el mandatari va destacar que el gran repte actual del país és "mantenir viva aquesta promesa" amb una forta defensa dels "valors americans", que es basen en oportunitats i normes iguals per a tothom.

El seu discurs, més populista, més dur i amb menys mà estesa a l'oposició que en anys anteriors, va traçar no només les línies de les polítiques econòmiques i socials del seu govern per al pròxim any, sinó també les del programa per a la seva reelecció en les presidencials d'aquest novembre.

"La nostra unió cada vegada és més forta. Hem arribat massa lluny per fer marxa enrere ara", va dir el president Obama quan va defensar les seves polítiques i les va contraposar amb les del govern anterior. "M'oposaré a qualsevol intent de tornar a les mateixes polítiques que ens van portar a aquesta crisi", va advertir.

El president va defensar els seus esforços per recuperar l'economia del mercat, com el rescat de la indústria de l'automòbil, i va remarcar que en els últims 22 mesos s'han creat tres milions de llocs de treball. Tot i així, l'atur segueix sent elevat, amb un 8,5%, i el creixement continua dèbil i amenaçat per la crisi europea del deute.

Més impostos per als rics

Obama va dedicar gran part del seu discurs als seus èxits econòmics i al seu full de ruta per enfortir el país i crear més ocupació. Una de les grans propostes és l'impuls d'una reforma tributària que inclogui un augment dels impostos als més rics, més deduccions fiscals per a les empreses que creen llocs de treball i castigar amb menys ajudes les companyies que fugen a l'estranger. Obama va afirmar que "tots els nord-americans han de regir-se sota les mateixes regles i rebre les mateixes oportunitats", i per això va proposar que els que ingressin més d'un milió de dòlars paguin almenys el 30% dels seus ingressos en impostos.

D'altra banda, el seu pla econòmic també busca promoure la innovació manufacturera, incentivar encara més el sector de les energies netes, fomentar l'educació, lluitar contra la pirateria i crear més llocs de treball a través de més inversió pública per millorar les infraestructures del país.

Conscient de les dificultats que tindrà per tirar endavant aquestes propostes, el president va criticar l'obstruccionisme legislatiu que s'ha instal·lat al Congrés, ja que els republicans tenen majoria a la Cambra de Representants i els demòcrates en tenen al Senat. I va assegurar que el combatria "amb accions".

El president Obama va obrir i tancar el seu discurs amb els seus èxits en política exterior: la mort del líder d'Al-Qaida, Ossama bin Laden, la fi de la guerra de l'Iraq i l'inici de la sortida de l'Afganistan. Aquests bons resultats, segons Obama, són fruit del treball en equip de les forces armades i va demanar als legisladors que segueixin el seu exemple.

Sobre l'Iran, Obama va insistir que farà tot el que sigui necessari per evitar que aconsegueixi la bomba nuclear però que, de moment, una solució pacífica "encara és possible".

Crítiques dels republicans

Els republicans van respondre al president a través de les paraules del governador d'Indiana, Mitch Daniels, que va oferir una altra perspectiva de la situació econòmica del país. Segons Daniels, els Estats Units s'encaminen cap a una situació de catàstrofe econòmica com la que viuen Espanya i Grècia. Obama "no va causar" la crisi econòmica i financera del 2008, però va prometre solucions "i en els últims tres anys les coses no han fet res més que empitjorar", va dir Daniels.

stats