CURSA ARMAMENTÍSTICA
Crònica 26/03/2012

Obama reclama a Corea del Nord que aturi les provocacions

Mark Lander
3 min

THE NEW YORK TIMES / PANMUNJOM (COREA DEL SUD).El president dels EUA, Barack Obama, va advertir ahir al règim de Corea del Nord que les seves amenaces i provocacions només serviran per aïllar-lo encara més en l'escena internacional i que podrien posar en perill la represa de l'ajuda alimentària promesa per l'administració nord-americana. És per tot plegat que Obama va demanar al govern nord-coreà que renunciï als seus plans de llançar un satèl·lit a l'espai el mes que ve.

Amb uns binocles, des d'un punt d'observació a la frontera, el president nord-americà va poder veure ahir amb els seus propis ulls l'infranquejable territori governat pel règim de Corea del Nord -amb un nou líder acabat de nomenar-, que fa poques setmanes va desafiar els EUA amb una insinuació que podria significar el trencament del seu compromís amb la no-proliferació d'armament nuclear.

"Han d'entendre que un mal comportament no pot ser recompensat", va dir ahir el president dels EUA en una conferència de premsa amb el seu homòleg sud-coreà, Lee Myung-bak, que presideix des d'avui una cimera de seguretat nuclear que aplega una cinquantena d'alts dirigents mundials a Seül.

Lee va exigir a Corea del Nord que faci marxa enrere en la decisió de llançar el satèl·lit que serà enviat a l'espai amb un míssil de llarg abast. Tant Obama com Lee van recordar que una operació com aquesta violaria les obligacions del règim del nord de Corea, que no pot enlairar cap mena de projectil segons les sancions que li ha imposat l'ONU.

El president nord-americà va expressar també la seva frustració pel fet que la Xina, com a principal protector del govern de Corea del Nord, no ha fet res per revertir l'actitud provocadora del règim de Pyongyang. Obama va assegurar que tractarà de la pressió que la Xina podria exercir sobre el règim nord-coreà en una trobada que avui tindrà amb el president xinès, Hu Jintao.

"De la mateixa manera que Corea del Nord ha de fer gestos si vol el millor per al seu poble", va dir Obama, el règim xinès ha de reconèixer que "l'estratègia que han seguit les últimes dècades respecte a Corea del Nord no ha conduït a cap canvi fonamental en la seva actitud desafiant", va assegurar.

El record de la Guerra Freda

La zona desmilitaritzada que ahir va visitar Obama -com també ho van fer els seus predecessors Bush, Clinton i Reagan- fa venir a la memòria, amb les seves torres de guàrdies i els filferros que separen els dos territoris, els records de la Guerra Freda i els perills d'una represa de la proliferació nuclear al món.

Tot plegat és el marc ideal per a la cimera de seguretat nuclear que avui arrenca a Seül i que té per objectiu evitar que les armes nuclears caiguin en mans de terroristes. Però les ambicions atòmiques d'estats com ara Corea del Nord i l'Iran centraran també les discussions.

L'anunci de Corea del Nord que llançarà un satèl·lit a l'espai va tirar per terra les esperances que havia creat el relleu al capdavant d'aquest règim comunista on fa cent dies va morir Kim Jong-Il, que havia governat durant 17 anys, i va prendre el poder el seu fill Kim Jong-un. Els analistes consideren que Corea del Nord reprèn el camí tradicional de les provocacions en especial ara que el nou líder busca consolidar el seu poder.

Obama va declinar fer cap especulació sobre el nou dirigent nord-coreà i va assegurar que "no està clar qui mou els fils" en aquell país. De la seva part, el president sud-coreà va reconèixer la seva decepció ja que, fins que no es va fer públic el programa de llançament del satèl·lit, confiava en un canvi d'actitud dels nous dirigents de Pyongyang.

stats