Crònica 16/07/2011

Obama vol un pacte per reduir el deute i insisteix a apujar els impostos

Nuria Ferragutcasas
2 min

Washington.S'acaba el temps i l'acord entre republicans i demòcrates per apujar el sostre del deute públic dels Estats Units continua encara molt verd. Això sí, les dues parts tenen clar que una fallida del país el 2 d'agost no és possible. El president Barack Obama va reiterar ahir en una roda de premsa la necessitat d'arribar a un gran pacte que permeti solucionar el problema del deute sobirà a llarg termini. Actualment, es troba en el llindar límit de 14,3 bilions de dòlars. "Els americans esperen molt més de nosaltres", va dir i va afegir: "Tenim una oportunitat per estabilitzar les finances per més d'una dècada si aprofitem el moment".

Obama va criticar la nova proposta dels republicans que presentaran aviat al Congrés i que permetria augmentar el límit del deute a canvi de retallar 2.400 milions de dòlars en despeses en els pròxims deu anys. Segons el president, no és possible disminuir el dèficit i el deute del país només amb retallades, sinó que cal augmentar els impostos als més rics i reduir els subsidis a les petrolieres. "No he vist encara un pla viable que permeti retallar 2.400 milions sense perjudicar la gent més vulnerable", va dir.

A Europa, el president del Consell Europeu (CE), Herman van Rompuy, va anunciar que la cimera extraordinària que s'havia de celebrar ahir es farà finalment dijous. D'altra banda, la publicació de les proves d'estrès després del tancament de les borses va transformar la jornada als mercats en un tràmit. La reacció sobre els exàmens als bancs europeus es traslladarà, doncs, al dilluns. La prima de risc espanyola es va situar en els 337 punts bàsics per sobre dels bons alemanys a 10 anys, amb un rendiment del 6,07%.

stats