CURSA ELECTORAL ALS EUA
Crònica 11/05/2011

Obama reobre el debat de la immigració

El president Barack Obama va reobrir ahir el debat sobre la reforma de la immigració. A El Paso, Texas, va defensar un reforç de la seguretat a la frontera, però també va demanar un procés de regularització.

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama reobre el debat de la immigració

Washington.El president dels Estats Units, Barack Obama, va obrir ahir la capsa de Pandora de la immigració amb l'esperança d'aconseguir la reforma d'un sistema migratori que considera "espatllat". En un discurs a la ciutat fronterera d'El Paso, Texas, Obama va reobrir el debat d'una de les qüestions més controvertides i amb més capacitat per dividir de la política nord-americana. "Som una nació d'immigrants que dóna la benvinguda a tothom que adopti els ideals americans", va dir, i va demanar al Congrés una llei que permeti donar la ciutadania als més d'11 milions d'indocumentats del país.

Obama va intentar així fer callar les crítiques de les organitzacions llatines, que acusen el president de no complir la promesa de reformar les lleis d'immigració. Això sí, ho va fer amb matisos. Els il·legals "hauran de pagar una multa, aprendre anglès i sotmetre's a una investigació sobre els antecedents penals", va proposar. Amb el seu discurs, Obama espera persuadir els votants llatins, que en les pròximes eleccions seran claus en estats com Nou Mèxic, Nevada, Colorado o Florida. El 2008, el president demòcrata ja va aconseguir dues terceres parts del vot d'aquesta minoria i no es pot permetre perdre el seu suport si vol guanyar la reelecció.

Més seguretat a la frontera

Aconseguir la reforma serà una empresa difícil. Obama haurà de fer front a un Congrés reticent a crear un procés per a la regularització dels indocumentats. Els republicans, que tenen la majoria a la cambra baixa, han assegurat diverses vegades que aquesta opció només comportaria un increment dels immigrants il·legals, ja que crearia un efecte crida. Per intentar guanyar-se els votants i legisladors independents, el president Obama va iniciar el seu discurs amb les mesures que ha portat a terme el seu govern per millorar la seguretat a la frontera i reduir la immigració il·legal.

Durant els últims dos anys, han augmentat de 17.000 a 20.200 els agents que vigilen els passos fronterers entre Mèxic i els EUA. L'any 2009 la guàrdia fronterera va detenir 547.000 immigrants que intentaven creuar la ratlla. A més, han augmentat les deportacions fins a 400.000 l'any, la xifra més alta de la història, i s'ha duplicat l'extensió del mur que va començar a construir el govern del republicà George Bush el 2006. "Hem fet tot el que els republicans deien que calia fer per donar suport a una reforma", va assegurar.

Les explicacions sobre l'estat del mur, per molts el "mur de la vergonya", va provocar l'única esbroncada del públic, més favorable a un procés de legalització dels indocumentats. A partir d'aquí, Obama es va dedicar a defensar els immigrants i va citar l'empresari Bill Gates per argumentar que els Estats Units necessiten la immigració per mantenir la competivitat. "És el més intel·ligent per a la nostra economia", va afirmar. De fet, alguns estudis asseguren que el país podria recaptar més de 66.000 milions de dòlars en impostos després d'un procés de regularizació.

Segons una enquesta del Pew Hispanic Center, vuit milions d'immigrants il·legals treballen als Estats Units, i representen un 5% del total de la força de treball. "Els indocumentats viuen a l'ombra, cosa que els fa més vulnerables a empresaris sense escrúpols que eviten els impostos, els paguen menys del salari mínim legal o els retallen els beneficis", va denunciar Obama, que espera que la nova reforma introdueixi més mesures per reduir l'explotació laboral dels immigrants.

Aprovar la Dream Act

El president va tancar el discurs amb el somni americà del José, un nen immigrant que va somiar que seria astronauta de la NASA i que al final ho va aconseguir. Obama va insistir en la necessitat de tirar endavant la llei anomenada Dream Act, un projecte que permetria a estudiants indocumentats estudiar a la universitat o servir a l'exèrcit.

stats