NOVA ESTRATÈGIA MILITAR
Crònica 06/01/2012

Obama retalla l'exèrcit i se centra militarment a l'Àsia

La presència de tropes nord-americanes pel món va de retirada. La crisi obliga a la retallada pressupostària, però Barack Obama va advertir ahir que els EUA seguiran preparats per qualsevol amenaça.

Núria Ferragutcasas
2 min
Barack Obama anunciant al Pentàgon les noves prioritats estratègiques i les retallades pressupostàries per al departament de Defensa provocades per la crisi.

WASHINGTONNi tan sols el poderós departament de Defensa dels Estats Units se salva d'estrenye's molt el cinturó en la pròxima dècada. El president Barack Obama va anunciar ahir, en una inèdita roda de premsa al Pentàgon, un nou cicle militar més auster que posa fi a l'estratègia dels últims anys d'augmentar els recursos per fer front a les llargues i costoses guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

"Girem full a una dècada de guerres", va dir Obama, convençut que durant els últims anys s'ha restaurat el lideratge dels Estats Units al món. Davant la crisi econòmica, el president va explicar que calen polítiques austeres també en matèria de seguretat i defensa, però sense danyar la superioritat militar del país. "Mantindrem el nostre exèrcit fort i la nostra nació segura amb un pressupost de defensa que continuarà sent considerablement més gran que els dels següents 10 països combinats", va indicar.

La nova estratègia militar retallarà el pressupost uns 450.000 milions de dòlars en un període de deu anys, reduirà l'exèrcit -que ara té més de mig milió de soldats- entre un 10% i un 15% i, per acabar, es concentrarà en les amenaces que representen avui la Xina i, sobretot, l'Iran. A més, el Pentàgon haurà d'assumir també a principis del 2013 una altra retallada de 500.000 milions de dòlars, després que el comitè del Congrés fracassés, a finals de novembre, a trobar un acord per reduir el deute del país que evités aquesta dràstica reducció en defensa.

Àsia-Pacífic, una prioritat

El secretari de Defensa, Leon Panetta, ja va avançar a la tardor que l'àrea Àsia-Pacífic és "clau" per a l'estratègia de seguretat dels Estats Units i per aplacar la influència de la Xina. I, més tard, la visita del president Obama al novembre a Indonèsia i Austràlia va escenificar aquesta prioritat amb l'anunci d'un augment de les bases militars en alguns països d'aquesta zona.

Obama va anar ahir amb peus de plom a l'hora d'explicar les retallades militars per mitigar les crítiques dels republicans, que el consideren un president tou en matèria de seguretat. Per això, Obama va destacar que el pressupost de Defensa en el seu conjunt seguirà pujant, encara que a un ritme menor, i que serà comparable al de l'últim mandat del president George W. Bush.

Amb la vista posada a les eleccions presidencials del novembre, Obama va aprofitar la compareixença davant la premsa per posar en relleu els seu èxits en política exterior i de defensa en els últims tres anys, com el final de la guerra a l'Iraq, la captura i mort d'Ossama bin Laden, la reducció de tropes a l'Afganistan i la intervenció a Líbia amb el suport de països aliats. I va concloure: "Mantindrem el nostre país fort i segur en el segle XXI amb un exèrcit que seguirà sent el millor del món".

stats