CRISI POLÍTICA ALS EUA
Crònica 03/08/2011

Obama vol girar full i refer-se

El Senat dels Estats Units va aprovar ahir per 76 vots l'acord per apujar el deute públic. El president Obama tanca el polèmic debat i insta republicans i demòcrates a treballar junts per l'economia.

Núria Ferragutcasas
3 min
Unes vacances merescudes El president dels EUA ahir marxant de la roda de premsa en què va posar punt final a la crisi del deute. Obama celebrarà demà 50 anys alliberat d'una forta càrrega política després d'haver hagut de cedir als postulats republicans per poder aixecar el sostre del dèficit. La Casa Blanca respira per uns moments, pendent de les presidencials del novembre.

Washington.El vot aclaparador ahir del Senat a favor de l'augment de sostre del deute públic va posar fi a una batalla partidista que va tenir en suspens l'economia del país i, de retruc, la del món sencer. "Els ciutadans van votar un govern dividit però no un de disfuncional", va tornar a repetir ahir el president dels Estats Units, Barack Obama, i va afirmar que la crisi instal·lada en les institucions de govern en les últimes setmanes es "podia haver evitat". El mandatari es va afanyar a girar full d'un debat polèmic que ha erosionat la imatge i la credibilitat del país, i també el seu lideratge. I amb la mà estesa, va instar els legisladors "a deixar de banda les lluites partidistes" per treballar junts per millorar el mercat laboral i el creixement econòmic del país.

La fi de la disputa sobre el deute culmina el tsunami republicà de les legislatives del novembre. Una victòria fruit de les consignes contra l'expansió del govern dels ultraconservadors del Tea Party. El Partit Republicà, que estava abatut per l'impopular presidència de George W. Bush, va ressuscitar en tan sols dos anys i va agafar el control del Congrés. La minoria de legisladors partidaris del Tea Party van forçar un fort debat sobre la reducció de la despesa pública des de posicions intransigents. La seva amenaça no només va segrestar el lideratge dels republicans sinó també la presidència de Barack Obama, que ha hagut de cedir als postulats del moviment conservador.

El president va signar la llei per apujar el sostre del deute hores després que el Senat l'aprovés per 74 a 26 vots. Una firma que evita la que hauria estat la primera suspensió de pagaments de la primera potència mundial. Els seus correligionaris de partit han criticat el compromís, ja que consideren que és una capitulació del president als republicans i al Tea Party perquè no planteja nous impostos i redueix el dèficit pressupostari com a mínim 2,1 milions de dòlars. Dilluns a la nit la meitat dels demòcrates de la cambra baixa van mostrar el seu rebuig a l'acord.

Feina, feina, feina

La cara del president ahir a la Casa Blanca era la d'un home resignat. Obama, conscient del desgast polític que ha patit els últims dies, va intentar canviar ahir la dinàmica del debat nacional i va posar el focus en la creació de llocs de treball. "Han estat dies de molta incertesa, va dir el líder demòcrata, però milions de nord-americans que estan sense feina ens demanen que resolguem els seus problemes". Per això va prometre impulsar un paquet de mesures per reduir l'atur del país, que se situa en un 9%, i va demanar el Congrés que aprovi lleis per invertir en infraestructures, baixar els impostos a la classe mitjana i millorar els tractats de comerç. Obama i els seus assessors de campanya saben que l'evolució de l'economia i de l'atur seran claus en les eleccions presidencials de novembre. El debat ha causat una impressió de paràlisi que el president necessita esborrar al més aviat possible.

Reformar els impostos

Tot i les paraules de concòrdia, el president també va mostrar el seu desacord en alguns dels punts del pla sobre el deute i va advertir que "créixer econòmicament no és només retallar impostos". Així, va insistir que serà necessària una "proposta equilibrada" per reduir el dèficit a llarg termini que inclogui una reforma tributària de manera que els rics "paguin una quota justa d'impostos". A més, va demanar suprimir les subvencions a petrolieres. "No podem equilibrar el pressupost sobre les esquenes de les mateixes persones que han patit el principal impacte d'aquesta recessió", va dir. Al final del discurs, Obama va lamentar que un cop més el Congrés hagi arribat a un compromís a l'últim minut. "No ens hauria de caldre el risc d'una fallida o una catàstrofe econòmica per posar-nos a treballar plegats", va concloure.

stats