Crònica 08/05/2011

Objectiu Parlon: esborrar el record Del cas Pretòria

Sara González
3 min
La jove alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès nord, adreçant-se ahir a un centenar de joves de la ciutat que van acudir a la crida del PSC.

Santa coloma de gramenetAmb naturalitat i camaraderia, saludant a tothom, seient a terra, com si es tractés d'una més de les joves convidades, com una veïna més. L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, la socialista Núria Parlon, juga la carta de la proximitat per intentar eclipsar una data que serà difícil d'esborrar de la memòria dels veïns: el 27 d'octubre del 2009. La detenció del seu antecessor, el també socialista Bartomeu Muñoz, per un presumpte cas de corrupció urbanística ha impregnat tot un mandat que encara és una llosa per a l'alcaldessa i caldrà veure si els socialistes aconsegueixen mantenir la majoria absoluta que tenen des del 1999. Ahir, envoltada de grafits i d'un públic desinhibit i poc habitual als mítings que lluïa pírcings i tatuatges i ballava a ritme de break dance , Parlon va llançar un missatge que recull el seu desig de girar full: "Santa Coloma és molt més que el cas Pretòria".

Assumir l'alcaldia en un moment tan traumàtic per a la ciutat no va ser fàcil. Qüestionada per l'oposició per la seva joventut i inexperiència al capdavant d'un ajuntament -tot i que n'era novena tinent d'alcalde-, Parlon va exhibir fermesa des del primer dia i no ha deixat de buscar fórmules per fer transparent un consistori el màxim dirigent del qual va acabar engarjolat. Des de la publicació del patrimoni de tots els regidors fins al seguiment al detall de totes les contractacions d'obres que es fan a la ciutat.

Ara, Parlon afronta els comicis amb la voluntat d'haver esvaït l'ombra de la sospita. "Políticament aquest tema està tancat i és cosa dels tribunals. Al carrer la gent ja no parla del cas Pretòria", va afirmar ahir l'alcaldessa en referència a un assumpte que va començar a instruir el jutge estrella Baltasar Garzón, ara apartat del cas.

Però l'oposició sí que vol parlar-ne, sobretot perquè és la seva principal arma per assenyalar Parlon com l'hereva d'un alcalde que va situar la ciutat en el mapa de la corrupció. Malgrat tot, la tendència dels últims anys fa pensar que els socialistes, que compten amb 17 regidors dels 27 totals, mantindran amb tota probabilitat l'alcaldia. El PP, que té quatre regidors, pot guanyar vots, però està lluny de posar en dubte la victòria del PSC. Els ecosocialistes també tenen quatre regidors, mentre que CiU en té dos.

El fantasma de l'abstenció

Tot i això, l'autèntica dificultat que tots els partits de Santa Coloma hauran de combatre el 22-M és la de l'abstenció. Si bé el 2007 només va votar un 45,6% de la població -vuit punts percentuals per sota de la mitjana de Catalunya-, la degradació de la imatge de l'Ajuntament després de les detencions, sumada a la falta de competidors, fan sospitar que l'assistència a les urnes podria ser encara més baixa. "És responsabilitat de tots els partits fer una crida a la participació", va afirmar l'alcaldessa, conscient de la dificultat de mobilitzar una població encara traumatitzada.

Les noves generacions són per a l'alcaldessa una de les claus perquè Santa Coloma superi el mal tràngol. Informal i riallera, no va dubtar a col·laborar en la pintada d'un grafit. "Sou el futur per a una cultura urbana i cívica", deia el missatge escrit per l'alcaldessa amb un esprai negre. Envoltada d'acrobàcies sobre skates , bicicletes i patins, Parlon va demostrar que sap com ficar-se el jovent a la butxaca. "Sou la mostra que aquesta ciutat és viva i és millor amb vosaltres", va manifestar a un centenar d'assistents. També va aprofitar per prometre un espai d'àmbit metropolità per a la pràctica de l'esport freestyle . Parlon va destacar el foment de la "cultura urbana" i la "convivència" com els valors més importants que aporten aquests joves a la ciutat.

Distàncies amb els conservadors

I, en aquest sentit, davant les propostes del PP en altres ciutats de l'àrea metropolitana per controlar el "problema de la immigració", que vinculen a la delinqüència, Parlon va deixar un últim missatge: "Contra la demagògia i la xenofòbia guanyarà el sentit comú". L'alcaldessa va insistir que Santa Coloma fa temps que treballa "per la cohesió", un fet que "no vol dir que no hi hagi problemàtiques determinades". Pel que fa a les retallades que lidera CiU, l'alcaldessa de Santa Coloma va prometre "plantar cara" i no fer "ni un pas enrere en polítiques socials". En tot cas, després de Pretòria, el camí per recuperar la confiança d'uns ciutadans ja poc participatius a les urnes serà llarg.

stats