Crònica 27/11/2011

Obligat a una reducció històrica del dèficit

àlex Font Manté
2 min

BARCELONA.Mariano Rajoy té al davant una tasca molt difícil: reduir el dèficit en una economia debilitada. Quan l'economia creix, els ingressos de les diferents administracions també augmenten, de manera que és més senzill reduir el dèficit (que és la diferència entre els ingressos i les despeses durant un període concret). En aquest context, les previsions inicials del govern espanyol presumien que l'economia espanyola creixeria un 1,3% aquest any i al voltant del 2% l'any vinent. Això havia de permetre seguir reduint el dèficit des de l'11,2% registrat el 2009 fins al 3% el 2013.

Però pocs dies abans del 20-N, el govern espanyol va admetre que les previsions econòmiques eren massa optimista. L'agreujament de la crisi del deute ha fet desaparèixer els tímids símptomes de recuperació. Aquest any Espanya creixerà un 0,8% segons els càlculs més optimistes. I hi ha analistes que fins i tot creuen que pot entrar en recessió el 2012. En aquest nou context, reduir el dèficit serà encara més difícil i, per tant, si Rajoy vol complir els objectius de Brussel·les els sacrificis seran més importants dels que s'han vist fins ara.

Només hi ha dues maneres de reduir el dèficit: augmentar els ingressos (per exemple a través de noves pujades d'impostos -el consens és que una pujada de l'IVA és inevitable-) i reduir despeses. El nou president espanyol ja va dir en campanya electoral que retallarà "en tot", excepte pensions.

Forçats pels mercats

Rajoy té poc marge de maniobra en un moment en què els mercats vigilen amb lupa que els estats compleixin els seus objectius de dèficit. El que sí que podrà fer és triar si opta per donar més protagonisme a les pujades d'impostos o a les retallades de despesa.

Mentre espera ser nomenat president, Rajoy també haurà de decidir si compleix les seves promeses electorals, entre les quals hi havia diferents exempcions fiscals per afavorir la creació d'empreses.

stats