DESÈ ANIVERSARI
Crònica 13/09/2011

Obre el memorial de l'11-S

Núria Ferragutcasas
2 min
AIGUA I GRANIT NEGRE S'han instal·lat diversos salts d'aigua al solar de tres hectàrees on s'alçaven les Torres Bessones a Nova York fins a l'any 2001.

NOVA YORKEl bomber Orlando Segarra mostrava ahir el nom de Robert David Peraza gravat en un paper amb un tros de carbó a la sortida del memorial de les víctimes de l'11-S a Nova York. Segarra, que va venir des de Florida amb altres companys de professió, va explicar que tots plegats havien decidit emmarcar l'edició d'ahir del diari The New York Times i penjar-la a la seva caserna. "Se'ns ha acostat un home per dir-nos que el seu germà sortia al diari que portàvem en un fotografia agenollat i acariciant el nom del seu fill. Ens hem emocionat", va dir amb els ulls humitejats. Ara, conjuntament amb el diari, també penjaran el nom de Peraza.

"És indescriptible. L'emoció és incontenible i el silenci és sepulcral", va explicar Emmanuela Rocco, de Brooklyn. Ella va treballar al pis setzè de la Torre Nord però l'empresa es va mudar d'edifici després de l'atemptat amb cotxe bomba del 1993. "Volia venir abans que els autobusos d'escola i els turistes", explica Veronique Brossier, francesa que fa molts anys que viu a Nova York. Desenes de visitants que havien fet una reserva prèvia s'acostaven ahir a la gran plaça que recorda les víctimes. Amb silenci i respecte, van apreciar els dos grans estanys d'aigua, les empremtes de les Torres Bessones convertides en un sepulcre.

El memorial es va obrir al públic l'endemà dels actes d'homenatge en què el president que durant anys -George Bush- va intentar capturar Bin Laden, l'autor intel·lectual dels atemptats del 11-S, va ser al costat del que finalment -Barack Obama- ho va aconseguir. El primer compta amb un llegat marcat per la seva resposta a l'11-S, mentre que el segon vol aconseguir el final d'una era. Bush i Obama van parlar hores més tard i ho van fer amb una defensa de les seves posicions, tot i que també van apel·lar a la unitat del país.

En la lluita contra el terrorisme, els dos mandataris van escollir estratègies diferents. Obama ha apartat els Estats Units de la guerra contra el terrorisme que va iniciar el govern de Bush. "La nostra força no es mesura per la nostra capacitat de quedar-nos en aquests llocs [l'Iraq o l'Afganistan], sinó que prové del nostre compromís de deixar aquestes terres a pobles lliures i estats sobirans", va dir el president Obama en un discurs al Kennedy Center de Washington després d'un dia intens i emotiu de commemoracions a les víctimes de l'11-S. Obama també va sentenciar que els "Estats Units mai lliuraran una guerra contra l'islam ni cap altra religió".

Bush es reafirma en el que va fer

Per la seva part, l'expresident Bush va reafirmar les seves decisions del passat. "La temptació de l'aïllament és terriblement errònia", va dir a Shanksville (Pensilvània) en el memorial als passatgers del vol 93 de United Airlines, que amb la seva revolta van impedir que els terroristes estavellessin l'avió contra la Casa Blanca . "Un món amb dignitat, llibertat i esperança serà més segur i millor per a tots", va afegir.

Els dos discursos dels presidents van tornar a mostrar lideratges diferents, però tant Obama com Bush van buscar la reconciliació. "No hem de permetre que les nostres diferències ens divideixin", va dir l'expresident.

stats