LA FI D'UN RÈGIM
Crònica 21/10/2011

Occident celebra el final d'una era

Els líders de les principals potències mundials consideren que la mort de Muammar al-Gaddafi marca el començament d'una Líbia democràtica i lliure després de 40 anys de repressió

2 min

Els líders de les principals potències mundials van celebrar ahir el final d'una era arran de la mort del coronel Muammar al-Gaddafi. Ahir es respirava un clima general de satisfacció a Occident, sobretot als països que van liderar l'ofensiva estrangera a Líbia, com França, el Regne Unit i els Estats Units. També la cancellera alemanya, Angela Merkel, que sempre es va desmarcar de l'operació militar aliada, va desitjar ahir que "Líbia pugui començar un nou camí polític en pau".

La majoria de dirigents van considerar que la mort del dictador marca l'inici d'una nova etapa a Líbia, en la qual el país ha de caminar cap a la transició democràtica i la reconciliació, tal com estan fent altres països que han viscut revoltes internes, com és el cas de Tunísia i Egipte. Les paraules més repetides ahir per valorar el futur de Líbia van ser "llibertat", "pau", "democràcia" i "oportunitat".

Alguns mandataris, però, van alertar els caps del Consell Nacional de Transició (CNT) de Líbia que encara queden molts reptes a assolir, com el desarmament de la població, i també va haver-hi un record a les víctimes de la guerra, que ha deixat un balanç de més de 40.000 morts, segons xifres dels rebels.

Als carrers del Caire, la capital egípcia, la gent deia que la mort de Gaddafi és un advertiment per a altres règims autocràtics, com els que encara hi ha al Iemen i a Síria.

Mentre Occident celebrava l'inici d'una nova era, el mutisme va ser la tònica dominant entre els líders africans, que no van sortir a valorar la notícia. L'únic pronunciament va arribar des del Senegal: "És una pena per a l'Àfrica que una persona que ha liderat el destí del continent mori així", va declarar el ministre de Comunicacions del país, Moustapha Guirassy. Amb tot, la caiguda de Gaddafi tanca un capítol dolorós en la història del poble libi, i marca el final de més de 40 anys de repressió.

stats