Crònica 06/02/2011

Occident espera una espiral de canvis profunds a la regió

Pels Estats Units i Europa l'era Mubàrak ja s'ha acabat. Alts càrrecs de la política mundial van insistir ahir, a la Conferència de Seguretat de Munic, en una transició ordenada i exemplar a Egipte.

Isaac Lluch
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, conversa amb la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, durant la Conferència de Seguretat a Munic.

Corresponsal a berlínNo té aturador. La revolta dels països àrabs ha agafat un camí sense retorn. Els règims dictatorials de Tunísia i Egipte són "insostenibles", va remarcar la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton. Tant, que és imminent un canvi polític radical a tot el Pròxim Orient. "Tota la regió serà sacsejada per una tempesta perfecta de conseqüències importants", va emfatitzar la titular d'Exteriors del govern de Barack Obama a la Conferència de Seguretat que des de divendres i fins avui té lloc, com cada any, a Munic. Aquest cop, però, la reunió va haver de canviar d'agenda: es va parlar de desarmament nuclear -EUA i Rússia van ratificar l'històric acord Start II-, del futur de l'OTAN, de la guerra de l'Afganistan, de l'Iran i de les ciberguerres. Però el tema que va convertir-se en l'eix central va ser els moviments democratitzadors a Tunísia i Egipte.

A les portes d'una profunda transformació, Clinton, però també la cancellera alemanya, Angela Merkel, van expressar l'esperança d'una transició ordenada. Merkel fins i tot es va atrevir a parlar de la seva experiència en revolucions contra la dictadura que representava la RDA i va aconsellar que no hi hagi uns comicis precipitats. "Unes eleccions ràpides com a inici d'un procés de democratització són per mi un pas en fals". "Si primer hi ha eleccions, les noves estructures no tenen cap opció d'establir-se", va avisar la cancellera, que es va afegir al posicionament dels EUA, Rússia, el Regne Unit que diu que ningú no té dret a donar instruccions a Egipte perquè faci el seu propi camí cap a la democràcia.

Els riscos del procés

Si per Europa la transformació al món àrab té paral·lelismes amb la de la caiguda del Mur de Berlín, pels EUA el vigent procés de democratització al nord d'Àfrica comportarà riscos. "El canvi pot crear una inestabilitat transitòria, fins i tot pitjor a la viscuda, i pot també portar a una recaiguda en un nou règim autoritari", va subratllar Clinton, mentre feia una crida als governs àrabs a fer una veritable reforma política, econòmica i social. "Amb les eleccions no n'hi ha prou", va indicar la secretària d'Estat nord-americana, que posteriorment no va desmentir un suposat intent d'assassinat contra el flamant vicepresident egipci, Omar Suleiman, en què van morir dos dels seus guardaespatlles.

Washington podria estar discutint un pla perquè el president d'Egipte, Hosni Mubàrak, entregui el poder a un govern de transició encapçalat per Suleiman, excap dels serveis secrets, que té el suport de l'exèrcit. Els EUA també s'han plantejat, segons The New York Times , buscar una sortida honrosa per a Mubàrak que passaria per destinar-lo a Alemanya, aprofitant que el dictador cada any hi va a passar una revisió mèdica.

stats