COOPERACIÓ I SEGURETAT
Crònica 17/10/2011

Ofensiva de Kènia a Somàlia per localitzar les cooperants

L'exèrcit de Kènia ha entrat a Somàlia en una ofensiva contra la milícia islamista d'Al-Shabaab, a qui acusa del segrest de les dues cooperants de MSF, Mone Serra i Blanca Thiebaut.

L. Bonilla
2 min
Efectius de l'exèrcit de Kènia parlant amb veïns d'un poble a prop de la frontera amb Somàlia, on es creu que hi ha les segrestades.

BARCELONA"Perseguirem els milicians responsables de segrestos i atacs en el nostre país", deia ahir el portaveu del govern de Kènia després de confirmar que l'exèrcit del seu país iniciava una operació a Somàlia contra els islamistes armats d'Al-Shabaab -vinculats a Al-Qaida-i sospitosos del segrest de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres, Mone Serra i Blanca Thiebaut. Tot i que ahir encara no s'havia vinculat l'operació amb el rescat de les dues cooperants, l'objectiu és localitzar el grup islamista al qual la policia acusa del segrest. El ministeri d'Afers Exteriors va confirmar l'operació.

Després d'ampliar fins a un miler els efectius policials a la frontera, on en les últimes setmanes s'ha incrementat la inseguretat, finalment l'exèrcit de Kènia va decidir endinsar-se més de 100 quilòmetres en territori de Somàlia per localitzar els suposats autors del segrest. Aquest és l'últim dels quatre segrestos que hi ha hagut en menys d'un mes a Kènia.

Col·lapse al camp de refugiats

Serra i Thiebaut van ser segrestades dijous en el campament de refugiats de Dadaab, a Kènia. La periodista catalana, Neus Sala, que és a la zona del camp controlada per l'ONU, explicava ahir que les pluges torrencials dels últims dies estan dificultant la recerca. A més, segons explica, els segrestadors es mouen de nit i descansen durant el dia, cosa que també està complicant la localització de les dues cooperants.

A conseqüencia del segrest, s'han extremat les mesures de seguretat dels cooperants que treballen al campament de refugiats de Dadaab, als quals s'ha donat ordre de suspendre totes les activitats que no tinguin a veure directament amb el salvament de vides humanes. Segons explica Sala, això ha provocat que s'aturin moltes tasques i es col·lapsi un camp en què cada dia arriben un miler de refugiats.

stats