COOPERACIÓ I SEGURETAT
Crònica 15/10/2011

Ofensiva diplomàtica per les segrestades

Metges Sense Fronteres, el ministeri d'Afers Estrangers i les autoritats de Kènia multipliquen els esforços per localitzar les dues cooperants segrestades al país africà. El missatge és màxima discreció.

Carles Arbolí
3 min
FELICES A L'ÀFRICA Metges Sense Fronteres va facilitar ahir noves imatges de les cooperants segrestades, Mone Serra, de Palafrugell, i Blanca Thiebaut, a baix.

BARCELONA.La confusió domina el segrest de Mone Serra i Blanca Thiebaut, les dues cooperants de Metges Sense Fronteres (MSF) segrestades dijous en un camp de refugiats de Kènia. L'ofensiva diplomàtica del ministeri espanyol d'Afers Estrangers i de les mateixes autoritats de Kènia es multiplicava ahir entre la màxima discreció a causa de la dinàmica dels segrestos al continent africà, que s'han convertit en un negoci lucratiu, no només per a les bandes terroristes, sinó també per a grups de delinqüents comuns. La periodista i directora de programes especials de la productora La Fàbrica de la Tele, Neus Sala, que és als camps de refugiats de Dadaab gravant un reportatge, assegurava ahir en una conversa telefònica amb l'ARA que la comandància de la policia de Kènia tenia el convenciment que les dues treballadores de MSF encara eren al país. "El vehicle abandonat dels segrestadors va aparèixer a 40 quilòmetres del lloc dels fets, i la policia, a través de les petjades, saben que dos homes i dues dones han estat caminant pel desert, per la qual cosa és improbable que hagin pogut recórrer els 60 quilòmetres que hi havia fins a la frontera amb Somàlia", explicava Sala. La policia tampoc té la certesa que darrere el segrest hi hagi la milícia islamista d'Al-Shabaab, vinculada a Al-Qaida. "No hi ha gaires indicis que ho relacionin", insistia la periodista catalana.

Confiança en l'alliberament

MSF i les autoritats polítiques, tant a Barcelona com a Madrid, confien aconseguir un ràpid alliberament de Mone Serra, de 40 anys i natural de Palafrugell, i Blanca Thiebaut, de 30 anys i nascuda a Madrid però resident a Barcelona. Amb tot, la consigna és actuar amb la màxima discreció i cautela. El president d'MSF a Espanya, José Antonio Bastos, va indicar que l'organització està "en contacte amb les famílies i les autoritats des del primer moment" i que estan fent tot el que està a les seves mans.

La policia del país africà repetia ahir el mateix missatge: les dues cooperants no han estat traslladades pels segrestadors a Somàlia. "Ahir plovia molt. Fins i tot els vehicles que van utilitzar es van quedar atrapats al fang. Hem tancat totes les rutes que porten a Somàlia. Hem desplegat un contingent de militars i policies, així com d'especialistes paramilitars ben entrenats per a missions de rescat", explicava a última hora d'ahir el portaveu policial, Charles Owino. D'aquesta manera, la policia keniana volia apagar els rumors que van circular tot el dia sobre la possibilitat que les dues dones ja haguessin creuat la frontera amb els seus segrestadors.

MSF no va voler revelar en cap moment si estava treballant amb mediadors propis, i va decidir replegar tots els treballadors internacionals que tenia als camps de refugiats de Dadaab cap a Nairobi, capital del país, mentre que els cooperants locals seguien treballant a la zona.

El director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Carles Llorens, demanava ahir que no s'especulés "gratuïtament sobre els fets" i instava a la "discreció perquè la gent que ha de treballar sobre el terreny ho faci". També la ministra d'Afers Estrangers i de Cooperació, Trinidad Jiménez, es va reunir amb membres de la direcció de MSF per intercanviar informació i establir una "col·laboració permanent". La finalitat, segons assenyalava el ministeri en un comunicat, era "assegurar la integritat física" de les dues cooperants.

Angoixa a Palafrugell

La família de Mone Serra Ridao, la cooperant de Palafrugell, manté el silenci i ha decidit deixar en mans de Metges Sense Fronteres qualsevol informació entorn del cas. El pare de la cooperant no és al domicili familiar, i els seus oncles, que regenten un bar al municipi del Baix Empordà, seguien ahir sense fer cap pronunciament perquè no tenien novetats entorn del segrest. Serra participava a la Taula Municipal de Solidaritat i Cooperació com a fundadora de l'ONG Àfrica Viva. A la mateixa taula hi ha Dolors Gubau, membre del GRAMC, que, en declaracions a l'ACN, ressaltava ahir la seva llarga experiència i vocació. "No anava a fer turisme solidari ni era a l'Àfrica per moda o exotisme", va manifestar.

stats