Crònica 31/05/2011

Ofensiva de la patronal de Madrid contra el diàleg social

La reunió que havia de servir per començar a redactar l'acord va acabar fatal. Els sindicats critiquen que la CEOE va tornar a les tesis "maximalistes" de la CEIM, que consideren "inassumibles".

Miquel Codolar
2 min
El president de la CEOE, Joan Rosell, fa tots els papers de l'auca a les reunions del diàleg social.

Madrid.El document d'onze fulls que dimecres la patronal madrilenya (CEIM) va posar sobre la taula ha calat a la CEOE. La bomba de rellotgeria que l'organització d'Arturo Fernández va deixar anar després de conèixer els bons resultats electorals del PP va explotar ahir per segona vegada. Tot apunta que els empresaris madrilenys prefereixen esperar Mariano Rajoy, que a hores d'ara sembla que ho té tot de cara, i deixar-li imposar sense reunions les tesis que ells defensen.

Psicològicament, el cop als sindicats i al president espanyol és dur. Les converses per reformar la negociació col·lectiva s'havien d'haver acabat el 19 de març, però veient que les posicions s'anaven acostant, José Luis Rodríguez Zapatero va anar estirant els terminis malgrat les crítiques de la dreta de la cambra i de les institucions europees. La reunió d'ahir havia de servir per posar en comú els textos que havien escrit la patronal i els sindicats i començar a donar forma a un acord que el govern donava per fet.

Però Joan Rosell va rebaixar el preacord que ell mateix havia impulsat i liderat, i va lliurar als sindicats un text que anava en la línia de les tesis més radicals de la patronal, les de la CEIM. Va seguir fil per randa les indicacions de la junta de la CEOE, que li havia demanat treballar per millorar el pacte, negociar fins al final i mantenir l'actitud que si no hi ha acord no passa res.

Els sindicats van sortir indignats de la reunió. L'acord va "saltar pels aires", segons el secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, que va explicar a Efe que el document que els va lliurar Rosell recupera antigues aspiracions de la patronal pel que fa a la pròrroga dels convenis o l'estructura de la negociació col·lectiva que ja havien estat discutides i superades. "La CEOE ha vingut amb un paper clarament inspirat per les tesis que abandera la CEIM i pels sectors empresarials que no volen acordar res", va denunciar. Va afegir que la reunió convocada per demà entre Rosell i els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, "pinta malament". Pot ser l'última possibilitat per no deixar morir una reforma pactada de la negociació col·lectiva.

Ferrer també va denunciar que fins ara la CEOE ha estat "jugant amb els temps" i allargant els terminis "de forma artificial". Per això ara els sindicats veuen més a prop que mai que el govern espanyol legisli unilateralment. Fonts de la patronal van treure importància al fet que el document de la CEIM es fes públic la setmana passada. Si les declaracions d'ahir de les parts no són una estratègia negociadora que incorpora una rectificació a la reunió de demà, l'acord morirà.

stats