VIOLÈNCIA A L'AFGANISTAN
Crònica 16/04/2012

Onada d'atacs talibans al centre diplomàtic de Kabul

A.j. Rubin / G. Bowley
3 min

THE NEW YORK TIMES / KABULUna onada d'atacs va sacsejar ahir ambaixades i edificis governamentals a la capital afganesa i almenys tres províncies de l'est del país. Els talibans van reivindicar un assalt coordinat en què van participar diversos equips de suïcides i grups armats. En tancar aquesta edició els atacants encara controlaven alguns edificis, mentre les autoritats parlaven d'almenys 17 insurgents morts.

Un portaveu talibà va qualificar l'episodi de l'inici de "l'ofensiva de la Primavera" i va afegir: "També és un missatge als comandaments estrangers, que afirmen que els talibans han perdut força. Hem demostrat que som aquí i que podem atacar sempre que vulguem".

L'OTAN va confirmar diversos atacs a Kabul, en set punts diferents de la capital. L'ofensiva va començar cap al migdia, hora local, i es va allargar hores. Segons fonts policials, els atacs es van centrar en dues àrees: els voltants del Palau Presidencial i la zona del Parlament.

L'àrea en què es troben les ambaixades d'Alemanya i la Gran Bretanya va patir diverses explosions i tirotejos. També va ser atacada la zona on es troba el quarter de l'OTAN, fortament vigilada. Al vespre encara se sentien trets, que indicaven que els atacants conservaven les seves posicions. També hi va haver atacs amb coets a prop de l'ambaixada britànica i la canadenca, i a les immediacions de l'oficina local del Banc Mundial.

El precedent més immediat és l'assalt del setembre a l'ambaixada nord-americana, que va durar 19 hores i es va atribuir a la xarxa Haqqani. Els atacs d'ahir hi tenien elements comuns, com la presa d'edificis pels assaltants i el setge a una de les zones més segures de la capital: l'exclusiu barri residencial de Wazir Akbar Khan. Les sirenes van sonar a les ambaixades pròximes i es va advertir als ocupants que "s'ajupissin, es cobrissin i s'allunyessin de les finestres". Al vespre, la megafonia continuava llançant advertències al barri de les ambaixades.

En el moment en què van començar els atacs, Zabihul·lah Mujahid, portaveu talibà, els va reivindicar en un comunicat de premsa: "Hem enviat atacants suïcides a Kabul i ara estan atacant el Parlament, l'ambaixada nord-americana i tots els edificis diplomàtics."

En un incident separat, la policia va abatre a trets tres atacants suïcides a Pol-i-Xarki, a l'est de Kabul, on s'havien atrinxerat més insurgents. A la província de Paktia, tres homes armats que portaven armilles amb explosius va irrompre en un edifici situat al davant del centre de formació de la policia de Gardez, va explicar el subgovernador Abdul Rahman Mangal. L'acadèmia va ser atacada amb armes lleugeres i artilleria. Almenys quatre persones van resultar ferides.

A Jalalabad, a l'est del país, homes armats amb armilles explosives van assaltar la caserna del comandament general de l'exèrcit afganès, pròxima a l'aeroport, va confirmar el cap la policia de la província de Nangahar, Abdul·lah Stanekzai. I a la província de Logar, també a l'est de Kabul, quatre atacants suïcides havien entrat a l'edifici del ministeri de Mineria, mentre que dos més havien ocupat un altre edifici en un intent de controlar seus oficials.

Fugida de presos al Pakistan

Almenys 384 presos, molts d'ells talibans, van fugir la nit de diumenge de la presó central de Banu, al nord-est del Pakistan, en una zona pròxima a la frontera afganesa. Set policies van resultar ferits en l'assalt, reivindicat pel moviment Tehrik e Taliban Pakistan (TTP), que aglutina diverses faccions talibanes pakistaneses.

Segons fonts policials, en el grup hi ha almenys 30 presos considerats molt perillosos, com Tariq Raixid, a qui les autoritats acusen d'haver participat en un atemptat contra l'expresident pakistanès Pervez Musharraf.

stats