MANIOBRES MILITARS
Crònica 29/02/2012

Oriol Junqueras es planta davant l'exèrcit espanyol

Marc Colomer
2 min
Les maniobres militars sovint aixequen polèmica, com les de la Timoneda d'Alfés del 2009.

Els habituals de la llera del tram final del riu Llobregat es trobaran avui un paisatge més inquietant. Una zona que és domini d'esportistes, de gent gran passejant i de famílies amb canalla avui serà ocupada per militars de l'exèrcit espanyol. Hi han programat per a tot el dia una sèrie de maniobres "tàctiques i exercicis a peu" al parc de la llera del riu al seu pas pels termes de Sant Vicenç dels Horts, Sant Joan Despí, Sant Boi i el Prat de Llobregat, segons indica l'exèrcit en la comunicació que ha fet arribar als consistoris, a la qual ha tingut accés l'ARA.

L'exèrcit no ha demanat permís. De fet, ni tan sols li cal demanar-ne: en tenen prou de comunicar-ho. Això no ha impedit, però, que un dels ajuntaments, el de Sant Vicenç dels Horts -governat per ERC, CiU i ICV- no s'hagi conformat amb un breu comunicat i hagi plantat cara a l'exèrcit. L'alcalde del municipi i president d'ERC, Oriol Junqueras, va respondre per carta dilluns a la comunicació que Defensa va enviar el 16 de febrer per traslladar-los el seu malestar.

En la carta de resposta, Junqueras argumentava que el ple municipal ha declarat diverses vegades que Sant Vicenç dels Horts és una "població pacífica i pacifista", de manera que els militars no hi són ben rebuts. "Som plenament conscients que no ens demaneu permís per ocupar temporalment aquesta zona, però tot i així ens veiem amb la responsabilitat de manifestar-vos el nostre desacord", clama la missiva, que el consistori vicentí va trametre tant al ministeri de Defensa com a la delegada del govern espanyol a Catalunya. Malgrat que els instaven a reconsiderar la idoneïtat de fer els exercicis en aquest parc urbà, l'exèrcit no té cap intenció de fer-se enrere. El cert és que cap dels altres consistoris afectats hi han posat objeccions.

ERC ho portarà al Congrés

El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà va anunciar ahir mateix que pensa preguntar al govern espanyol sobre el protocol que segueix a l'hora de triar on fa les maniobres l'exèrcit. Veu "lamentable" que es puguin fer en un parc urbà com la llera del Llobregat.

stats