MEMORIAL DEMOCRÀTIC
Crònica 29/09/2011

Ortega ajorna la tria d'un director per al Memorial

El Memorial Democràtic no té ni organigrama ni directrius des de fa vuit mesos. Joana Ortega ha comunicat a la junta de govern que no nomenarà ningú fins que no s'aclareixin "irregularitats".

Sílvia Marimon
2 min
Un soldat republicà trobat la setmana passada  en una trinxera a la Fatarella.

Barcelona.Al juny la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va anunciar que el Memorial Democràtic tindria director abans d'un mes. Han passat tres mesos i l'organisme llargament reivindicat i creat el 2007 amb l'objectiu de "recuperar la memòria democràtica" no només continua sense ningú que el lideri, sinó que ni tan sols té un organigrama intern ni directrius.

El 21 de setembre, quan es va convocar la junta de govern del Memorial -la primera des de les eleccions catalanes-, una reunió que havien reclamat durant mesos les entitats memorialistes, amb un lacònic ordre del dia -tan sols s'anunciava el trasllat de l'organisme a Montjuïc-, molts esperaven l'anunci d'un nou director. Però en comptes d'això es van trobar que Ortega notificava que no hi hauria nou director fins que no s'haguessin aclarit unes suposades "irregularitats" relacionades amb les subvencions.

A la reunió, la vicepresidenta del Govern va recordar el procés d'expedient iniciat al març, que va culminar amb la retirada dels complements salarials dels treballadors i amb l'obligació de retornar els imports ja cobrats. En aquest cas, la irregularitat la va cometre l'antic equip gestor i de recursos humans del Memorial, que no va demanar els permisos als departaments d'Economia i Governació.

El cert és que d'ençà que se'n va anar Miquel Caminal, que al gener es va acomiadar com a director amb un "bona sort i llarga vida al Memorial Democràtic", s'han sondejat historiadors i periodistes, un d'ells Manuel Cuyàs, perquè ocupessin el seu lloc. Ortega, però, s'ha trobat que cap dels consultats ha volgut acceptar el repte de dirigir un organisme que ha patit una retallada d'un 43%, i que aquests mesos les ha vist de tots colors. Una de les últimes polèmiques ha estat el trasllat a Montjuïc. Les entitats memorialistes, molt indignades perquè consideren que fins ara se les ha menystingut, s'hi van manifestar en contra i temen "la progressiva destrucció de la institució". Per la seva banda, la vicepresidenta del Govern defensa la continuïtat d'un Memorial que tingui en compte les víctimes dels dos bàndols, i acusa l'organisme impulsat pels ecosocialistes d'haver "tingut poca memòria i massa amnèsia".

stats