Crònica 23/08/2011

Ortega anima els municipis a mancomunar els serveis

O.m.
2 min
La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació, Joana Ortega, aquest matí.

Barcelona.La discussió sobre el model territorial, un dels frames estrella de la precampanya per obra i gràcia de Rubalcaba, va centrar ahir part del debat polític a Catalunya. Al matí la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va considerar necessari que es comencin a mancomunar serveis municipals. "Ara és poc viable que tots els pobles ofereixin tots els serveis", va argumentar Ortega, que es va decantar per la necessitat que els municipis territorialment pròxims en comparteixin alguns.

La vicepresidenta, també titular de Governació, va reconèixer en una entrevista a Catalunya Ràdio que la Generalitat té un deute de més de 60 milions d'euros amb els ajuntaments. Ara bé: va insistir que aquest deute "és fruit de deu anys de gestió del tripartit" i va denunciar que el principal deutor amb els ens locals és el govern espanyol.

Més tard, Ortega es va reunir amb Manel Bustos i Salvador Esteve, presidents de la Federació de Municipis i de l'Associació de Municipis, respectivament. Bustos va assegurar que el deute de la Generalitat amb els ajuntaments "podria superar" els 500 milions d'euros i va proposar a la vicepresidenta i al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell -també present a la reunió-, que s'estableixi un pacte d'estabilitat econòmica entre el Govern i els ens locals. El també alcalde de Sabadell va reclamar que al setembre comencin els contactes i que abans de l'octubre es pugui arribar a un acord amb la intenció que els ajuntaments estiguin informats per tal de fer els pressupostos del 2012.

Nòmines en perill

Bustos va alertar que l'any que ve serà generalitzat l'impagament de nòmines per part dels ens locals si no es prenen les mesures adequades, com per exemple que, almenys durant dos anys, els ajuntaments que compleixin una sèrie de requisits pactats per les dues parts puguin disposar de manera incondicional dels recursos que els transfereixi la Generalitat.

stats