AUSTERITAT A LES ADMINISTRACIONS
Crònica 14/06/2011

Ortega vol retallar un 20% les diputacions i els consells comarcals

Els consells comarcals i les diputacions no poden quedar al marge de la tisorada, alerta la vicepresidenta Joana Ortega, partidària de reduir un 20% l'estructura d'aquests nivells de l'administració.

Ara
2 min
Joana Ortega, a la foto amb el conseller Andreu Mas-Colell, vol que els consells comarcals prestin serveis i tinguin menys tasques polítiques i de representació.

BARCELONA.El Govern ha canviat la llei de vegueries per congelar-ne l'entrada en vigor. Quan a principis d'any, la vicepresidenta Joana Ortega, responsable de Governació, va anunciar aquesta decisió, va adduir que la creació de nous nivells d'administració no toca en plena crisi. L'aparcament de les vegueries va ser acollit amb crítiques des d'Esquerra Republicana (ERC) i d'Iniciativa per Catalunya (ICV), que en l'anterior tripartit n'havien estat els impulsors, i en especial ERC.

La voluntat d'Ortega d'ordenar el territori no s'acaba aquí. La pròxima llei de governs locals que vol impulsar Ortega -s'espera que a la tardor- abordarà les competències dels consells comarcals. I a partir de les funcions que s'hi contemplin se'n derivaran les corresponents necessitats de personal, va assenyalar ahir el departament de Governació.

Va ser després que l'agència Efe difongués una entrevista amb Joana Ortega en què la vicepresidenta proposava que les dimensions de les diputacions i els consells comarcals minvin un 20% respecte les que tenen ara. L'aprimament ha d'afectar eventuals i no eventuals, "a tothom que en cobri", va especificar un portaveu.

L'exemple a seguir, diu la vicepresidenta en l'entrevista, és la Generalitat. El Govern va reduir "un 43% el nombre de càrrecs de confiança, un 23% l'estructura política i un 17% l'estructura interna de subdireccions i de serveis", subratlla. "L'aprimament seguit per la Generalitat és un exemple a seguir i a exportar, per evitar un excés de burocratització en l'administració pública. I aquest model es pot traslladar perfectament a consells comarcals, diputacions i fins i tot a algun ajuntament".

L'executiu català pensa aprofitar la nova llei de governs locals, una de les escasses iniciatives promeses per CiU en matèria de Governació que no està encallada, per fer "un esforç d'austeritat".

No es tancaran 'ambaixades'

Una de les vies que vol impulsar Ortega és la de mancomunar serveis i evitar que diferents administracions es facin la competència. Governació explica que els consells comarcals haurien de tenir un perfil més marcat com a prestadors de serveis, i no tant de representació política i territorial. Una de les àrees que per la vicepresidenta presenta més riscos de "solapament" de funcions és l'àrea metropolitana. El mateix dia que el tripartit, en la seva recta final, va aprovar les vegueries, va ressuscitar l'Àrea Metropolitana, que havia suprimit el Govern de Jordi Pujol. Fa uns dies, Ortega va rebutjar la supressió d'ajuntaments. Ahir va deixar clar que no és favorable a "tancar" les anomenades ambaixades de la Generalitat a l'estranger, la funció de les quals és "importantíssima".

stats