Anàlisi
Crònica 18/03/2011

Osàcar no està amoïnat però a Mas l'agafen a contrapeu

Ferran Casas
2 min
Osàcar no està amoïnat però a Mas l'agafen a contrapeu

Alguns dirigents de CDC esperaven que el jutge Juli Solaz (que passarà a la història per la seva lentitud com a instructor) obrís en campanya una peça separada sobre el suposat finançament irregular del seu partit cobrant d'empreses constructores a través del Palau de la Música i gràcies als tripijocs de Fèlix Millet. Si això passava abans del 28-N, deien, s'acabaria girant a favor d'Artur Mas que, com Jordi Pujol amb Banca Catalana als 80, es podria presentar com la víctima d'una cacera política.

Però ni la peça separada ni les imputacions van arribar en campanya, i sí que han arribat després. I ara ja no interessa políticament. Gens. El començament d'un govern no és fàcil. A les dificultats normals de qualsevol desembarcament -Mas no l'havia preparat de forma seriosa i amb noms fins que va guanyar les eleccions- s'hi afegeix una crisi econòmica angoixant. I un cas de corrupció política no és bon company de viatge.

Ahir precisament, Osàcar, que després del 28-N va deixar el càrrec de gerent de CDC el mateix dia que David Madí anunciava que abandonava la política activa, va trobar-se amb Mas en la seva visita a una fundació benèfica al barri de la Mina, a Sant Adrià. Va dir que no estava "amoïnat" i que la imputació era una cosa "que podia passar". I tot i que si les notes de Gemma i Jordi Montull en poder del jutge són certes Osàcar i CDC tindran problemes, el veterà tresorer estava tranquil després d'assabentar-se, en el mateix acte, de la imputació.

Mas, en canvi, conscient del que li ve al damunt, semblava inquiet (o emprenyat). Va evitar valorar l'assumpte i es va remetre a les explicacions de Jordi Turull. Un cas no és comparable amb l'altre, però CDC va ser molt dura demanant explicacions i assumpció de responsabilitats polítiques al PSC en l'afer Pretòria. Els dirigents del seu partit es van cuidar molt de recordar que Bartomeu Muñoz, exalcalde socialista de Santa Coloma, era un dirigent actiu, a diferència dels convergents Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, també acusats d'enriquir-se il·legalment en aquesta trama corrupta, que sembla encaminada a quedar en poca cosa.

Amb la peça separada i la imputació d'Osàcar -a la qual en poden seguir d'altres- el jutge pot ficar la banya en el cas de finançament irregular del partit, i els caps directes que va tenir Osàcar (Artur Mas, Felip Puig i Germà Gordó) es poden trobar en una situació més que incòmoda. De moment, CDC ha optat per tancar files i passar a l'atac brandant el "linxament" i l'oportunisme de l'oposició. Deuen estar molt tranquils. Més els val.

stats