Crònica 04/05/2011

"Ossama bin Laden era una icona i ningú el pot substituir"

Franquícia Al-Qaida no existeix: hem de parlar de moviment jihadista Error Se suposa que a Occident no matem els culpables, sinó que els jutgem

Cristina Mas
3 min
Napoleoni presideix el grup sobre finançament del Club de Madrid, dedicat a la lluita antiterrorista.

Loretta Napoleoni (Roma, 1955) ha ha estudiat les vies de finançament del jihadisme i ha assessorat diversos governs en la matèria. El seu llibre Terror Incorporated and insurgent Iraq s'ha convertit en un bestseller . Darrerament ha escrit sobre la crisi econòmica mundial.

Com afectarà Al-Qaida la mort de Bin Laden?

No tindrà grans conseqüències. Des del 2005 Bin Laden vivia aïllat en aquest complex del Pakistan, lluny de les zones d'activitat jihadista i dels talibans. No tenia telèfon ni internet. Des d'allà no podia organitzar una xarxa terrorista internacional. La seva mort és important, però sobretot simbòlica.

I la seva fortuna personal servia per finançar els atemptats?

No. Des de l'11-S, l'organització va desenvolupar noves formes d'autofinançament. Fa molts anys que Al-Qaida ja no funciona com un grup centralitzat, amb jerarquia controlada per Bin Laden. Al-Qaida és ara una franquícia, un paraigua ideològic, sota el qual hi podem trobar de tot. Bin Laden no feia servir els seus diners per fer atemptats, sinó per protegir-se ell mateix.

Era una icona.

Sí. Encara era una figura ideològica molt important en el moviment jihadista, però no tant com al principi. Hem vist néixer nous líders, com Abu Mussab al-Zarqawi, a l'Iraq, o Jattab, a Txetxènia, que han transformat molt els símbols ideològics del jihadisme. No sabem què està passant amb Al-Qaida a l'Afganistan: hi ha elements de l'organització que s'han incorporat als talibans i que poden ser considerats hereus de Bin Laden. Però el que penso és que ningú el substituirà, perquè no es pot substituir una icona.

Les revoltes al món àrab havien deixat Al-Qaida al marge. Amb l'assassinat del líder pot viure una revifalla?

No ho crec. La mort de Bin Laden confirma un declivi total d'Al-Qaida. Queden dos focus importants: Al-Qaida al Magrib, que és una realitat independent de Bin Laden, i els talibans, als quals s'han integrat membres de la xarxa. Al-Qaida ja no existeix: hem de parlar de moviment jihadista.

Com pot incidir aquest moviment en les revoltes?

En cap moment no els hem vist aparèixer. Els joves que estan protagonitzant aquestes revolucions no volen els valors d'Al-Qaida, no volen un califat. Volen democràcia. Les revoltes són una derrota enorme per a Al-Qaida i per a tot el moviment jihadista, que es postulava com una avantguarda revolucionària al món àrab i s'ha vist superada pel moviment de masses.

Es pot afirmar que Al-Qaida ha mort políticament?

Sí. L'activitat d'Al-Qaida al Magrib per mi és més criminal que pròpiament terrorista. De fet, són els companys dels narcotraficants.

Quin perill representen els grups jihadistes a Europa?

És difícil de dir. Em sembla que el perill no és tan gran. Si jo fos un jove musulmà a Espanya, per exemple, el meu referent polític avui no seria Al-Qaida, sinó el moviment revolucionari al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica. Però és cert que hi ha elements que s'havien radicalitzat abans, als anys 2000, que ara es podrien activar. Però en qualsevol cas, si no hi ha hagut atacs en els últims sis anys és perquè els falta preparació. La mort de Bin Laden pot fomentar nous atemptats, però aquests homes segueixen mal preparats. L'amenaça hi és, però és més petita que el 2003, quan l'atemptat d'Atocha va sorprendre tothom. Ara coneixem els perills.

Com valora la decisió de matar Bin Laden?

Ha estat un error. Occident no pot actuar com els terroristes. És un missatge molt negatiu. Se suposa que nosaltres no matem els criminals: els posem al davant d'un tribunal i els jutgem. I encara menys ho hem de celebrar com si haguéssim guanyat un Mundial. I estem enviant el mateix missatge a Líbia.

stats