Crònica 31/12/2011

PENSIONS Pujada mínima de l'1% aquest any

Les pensions s'incrementaran un 1% a partir del gener, i es trencarà amb la congelació de l'any passat. Rajoy justifica que és la previsió d'IPC per al 2012 i els sindicats recorden que la inflació està al 2,4%.

E.f.
1 min

BARCELONAL'actualització suposarà que la pensió mitjana espanyola, que és de 810,85 euros al mes, s'apugi en 8,11 euros a partir del 2012. En el cas de les pensions més baixes, de 500 euros, l'increment serà de cinc euros mensuals i, per tant, els beneficiaris rebran 70 euros més a l'any. La ministra de Treball, Fátima Báñez, va dir que el cost d'aquesta actualització dels 9,4 milions de pensions s'enfilarà fins als 968,47 milions d'euros.

Els sindicats van criticar que la pujada mínima sigui insuficient davant una inflació que al desembre va situar-se en el 2,4%, segons dades de l'IPC avançades ahir. La ministra va rebatre que la pèrdua de poder adquisitiu no es produirà en les pensions mínimes ni en les no contributives i familiars perquè es pagarà la desviació de l'1,9% en l'IPC que es va produir el passat mes de novembre.

Terra salarial en 641 euros

El salari mínim interprofessional (SMI) quedarà congelat en 641 euros bruts, tal com havien avançat els sindicats. Malgrat les demandes de CCOO i UGT perquè s'incrementés el terra salarial a Espanya, que ja té un dels sous mínims més baixos de la zona euro, el govern ha tirat endavant la congelació assegurant que la moderació farà que la recuperació "arribi abans", segons va defensar Báñez.

Tampoc s'actualitzarà l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM), que és el baròmetre amb què es calcula l'atorgament d'ajuts i beques i que està ara mateix en els 532,51 euros al mes.

El missatge de "moderació salarial" que el govern espanyol va llançar amb aquestes congelacions va indignar els sindicats que, amb la reforma laboral a l'horitzó, reivindiquen que es mantingui el poder adquisitiu dels sous per no afeblir més l'economia i retardar la recuperació del consum.

stats