DIA DEL PARTIT
Crònica 26/09/2011

El PNB es reivindica davant l'amenaça electoral de Bildu

Daniel Gómez
2 min
Milers de persones van assistir a la celebració del Dia del PNB.

Vitòria.Convençut que la millor defensa és un bon atac, el PNB ha iniciat la precampanya electoral dirigint les crítiques gairebé en exclusiva contra l'esquerra abertzale. Encara no s'ha presentat -ho farà demà a Sant Sebastià- però la gran coalició sobiranista pactada entre Bildu i Aralar preocupa els penabistes. Els pròxims comicis espanyols decidiran qui ostenta l'hegemonia en el terreny del nacionalisme basc i qui esdevé, per tant, l'interlocutor d'Euskadi a Madrid. En el marc de l'Alderdi Eguna -el Dia del Partit- Iñigo Urkullu va recordar que, a diferència del moviment independentista, el PNB ha ocupat escons al Congrés i al Senat des dels comicis del 1977 amb l'objectiu de defensar sempre els interessos bascos.

"L'esquerra abertzale -clamava ahir Urkullu a Vitòria davant milers de simpatitzants- ha perdut 34 anys amb la seva radicalitat a favor de la ruptura total. I ara, com aleshores, continua dient que el PNB és un partit caduc. S'ha de tenir valor. Caduca és la seva revolució, la seva ruptura i la seva lluita fracassada". Per contra, Urkullu va presentar el PNB com el millor defensor d'Euskadi a les Corts espanyoles.

El portaveu del partit a Madrid, Josu Erkoreka, va voler deixar clar que al Congrés els abertzales han d'anar-hi a treballar amb rigor i serietat "i no a muntar l'espectacle". "El més senzill seria anar al Congrés o al Senat, deixar anar el nostre discurs i, tot seguit, retirar-nos, com alguns ho van fer en el passat -Herri Batasuna- i també sembla que tenen intenció de fer-ho en el futur -fent referència a la coalició de Bildu més Aralar-. No. Aquesta és la millor manera de tornar amb les mans buides i de no aconseguir res", va etzibar Erkoreka.

Un milió d'euros diaris

En contraposició a aquest estil que els penabistes auguren que practicarà l'esquerra abertzale en el seu retorn a les Corts, Urkullu va incloure una dada molt gràfica en la seva intervenció: "En aquesta legislatura que acaba el PNB ha aconseguit portar de Madrid un milió d'euros cada dia a Euskadi".

El líder nacionalista també va apuntar als seus seguidors que les prioritats del PNB de cara als pròxims quatre anys es centraran a sortir de la crisi econòmica, incrementar l'autogovern basc, consolidar la pau i la reconciliació, incloure el dret d'autodeterminació en la Constitució espanyola i actualitzar els drets històrics. Un programa que, en paraules d'Urkullu, "no és ni de dretes ni d'esquerres" i que suposa "un salt endavant, per fer d'Euskadi una nació basca a Europa".

stats