Crònica 23/05/2011

El PP pren Badalona i PxC creix al cinturó

Josep Ferrer
3 min
L'hospitalet, menys socialista La candidata del PSC a l'Hospitalet, on els socialistes han perdut la majoria absoluta, votant ahir.

La pèrdua d'algunes majories absolutes del PSC, com la de l'Hospitalet de Llobregat; la victòria del PP a Badalona, i la irrupció amb força de Plataforma per Catalunya (PxC), el partit de Josep Anglada, en ciutats com Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Mataró o l'Hospitalet són els trets més destacats a l'àrea metropolitana. El cinturó vermell s'està destenyint en benefici de partits molt crítics amb la immigració. El candidat del PP, Xavier García Albiol, ha obtingut una històrica victòria a Badalona. Els ciutadans li han fet costat. Només la reedició del pacte entre PSC, CiU i ICV pot deixar Albiol a l'oposició.

L'Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més poblada de Catalunya, segueix a les mans del PSC encara que l'alcaldessa, Núria Marín, ha perdut la majoria absoluta. No obstant això, Marín, que va expressar la seva "preocupació" per l'entrada al consistori de PxC, està disposada a reeditar el pacte de govern amb ICV-EUiA. A Sabadell, el socialista Manuel Bustos ha tornat a guanyar en una ciutat que fins al 1999 va ser patrimoni d'ICV. La també socialista Núria Parlón manté el tipus a Santa Coloma de Gramenet, ciutat esquitxada pel cas Pretòria, on el PSC ha perdut la majoria absoluta. Hi destaca la irrupció de PxC amb tres regidors. El socialista Pere Navarro torna a guanyar a Terrassa. El convergent Josep Rull ha obtingut nou regidors, però un pacte entre PSC i ICV seguirà condemnant-lo a l'oposició.

CiU s'ha fet forta a Sant Cugat del Vallès. No ha notat l'absència de l'anterior alcalde, Lluís Recoder. La seva successora, Mercè Conesa, ha aconseguit la majoria absoluta amb 15 de 25 regidors, afavorida pels problemes interns del PSC.

Resultat ajustat a Cerdanyola

El PSC, amb 7 de 25 regidors, ha aconseguit la victòria per la mínima a Cerdanyola del Vallès, un municipi que ha viscut un mandat molt conflictiu. Caldran bones qualitats de negociació per establir els pactes electorals en una població on el PP s'ha convertit en la segona força.

A Mataró, on CiU ha superat per primer cop en vots el PSC -amb vuit regidors cadascun-, les dues forces semblen condemnades a entendre's si no volen donar opcions al PP, que ha obtingut cinc representants, ni a PxC, amb tres. El frec a frec que mantenen PSC i CiU a Vilanova i la Geltrú s'ha decidit aquest cop a favor de la candidata convergent Neus Lloveras. PP, CUP i ICV tenen la clau de la governabilitat. ICV, amb Lluís Tejedor, un dels alcaldes més longeus de Catalunya -ho és des del 1982-, ha aconseguit mantenir l'alcaldia amb 11 regidors al Prat. Tot i que el PP s'ha convertit en la segona força de la ciutat, es preveu que ICV i PSC revalidin el pacte que han mantingut les dues últimes legislatures.

Malgrat que la seva imatge no ha aparegut en cap cartell electoral, Antoni Balmón, hereu de l'idolatrat José Montilla, ha tornat a revalidar la majoria absoluta a Cornellà, una ciutat que els socialistes sempre han governat amb comoditat.

El socialista Josep Mayoral continuarà governant a la capital del Vallès Oriental, Granollers, després de revalidar la majoria absoluta. CiU ha aconseguit guanyar les municipals a Vilafranca del Penedès després que el 2009, amb una moció de censura, prengués l'alcaldia que el PSC havia mantingut 30 anys.

Un pacte entre CiU i PSC, empatats a cinc regidors, podria acabar amb el domini d'ICV a Molins de Rei des del 1979, només trencat entre el 1987 i el 1991, període en què va governar el PSC. Hi destaca el gran creixement de la CUP, que amb quatre regidors s'ha convertit en la tercera força.

El PSC, malgrat haver perdut la majoria absoluta, continuarà governant a Sant Boi si manté el pacte amb ICV i CiU. ERC ha perdut el regidor que tenia mentre que PxC entra al consistori amb tres regidors. I a Castelldefels, amb vuit regidors, el PP s'ha erigit com a força més votada.

stats