ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 24/01/2012

El PP colla CiU per un acord polític més ampli

El PP facilitarà l'aprovació dels pressupostos del Govern per "responsabilitat". Pressiona, però, per blindar la seva influència amb un pacte global contra la crisi i reclama retallar més a TV3 i Exteriors.

Roger Tugas
2 min
UN SUPORT GARANTIT  El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, va anunciar que facilitarà l'aprovació dels pressupostos. Tot i això, seguirà negociant esmenes.

BARCELONA.Els pressupostos de la Generalitat no perillen. El portaveu parlamentari del PP a Catalunya, Enric Millo, va avançar ahir que el seu partit no actuarà de manera "irresponsable" i no impedirà que els comptes tirin endavant. Els populars, soci principal a Catalunya i interlocutor amb el govern de Madrid, se senten influents amb l'executiu d'Artur Mas i no perden ocasió de recordar-li la seva dependència i d'afegir noves reivindicacions al sac de demandes per afrontar les negociacions. Un pacte global contra la crisi i més retallades a TV3 i acció exterior són els nous punts que han plantejat, a més de les 250 esmenes del PP, que inclouen la reformulació o supressió del copagament farmacèutic i la taxa turística.

Tanmateix, el Govern ara per ara no cedeix a la totalitat d'aquestes reclamacions i, per això, Millo es decanta per repetir una abstenció que, com amb els pressupostos del 2011, seria suficient per aprovar els comptes. El diputat popular creu "difícil" el vot afirmatiu perquè veu l'executiu enrocat en alguns aspectes, però això no rebaixa les seves aspiracions. "La negociació no serà només numèrica, sinó que inclourà la consecució d'un acord polític que vagi més enllà dels pressupostos", va alertar. Un extrem que els dirigents de CiU volen evitar per no caure en la temuda foto que erigeixi oficialment el PP com el soci prioritari en l'àmbit econòmic.

El pacte desitjat pels populars inclou l'aprovació d'una llei d'emprenedors -amb incentius i mesures de suport per ajudar a crear ocupació-, més reducció del sector públic català, l'impuls d'una oficina de control pressupostari que fiscalitzi els comptes del Govern i la tramitació d'una llei de transparència sobre els "sous, retribucions i condicions de contractació i nomenament dels directius de les empreses que es financen amb diners públics". Unes propostes a les quals CiU li costaria negar-se, ja que, de fet, amb unes paraules o altres ja constaven al seu programa electoral. El possible pacte, però, serviria al PP per escenificar que porta la batuta del Govern.

El PP salva CiU en comissió

Totes aquestes alertes, però, no van impedir que els populars tornessin a facilitar -com havien promès- que els comptes seguissin el seu tràmit parlamentari, aquest cop en comissió. Aquesta setmana els consellers defensen els seus números en les respectives comissions davant les esmenes a la totalitat de PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C's i ahir li tocava al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, exposar els comptes de la seva conselleria i de Presidència, que van seguir vius gràcies al PP.

Tot i això, els populars van burxar el Govern amb unes demandes en l'àmbit nacional en què els dos programes són més dispars. El previsible soci de pressupostos reclama retallar encara més la despesa a TV3 i a acció exterior -més d'un 25% i d'un 50% inferiors al 2010, respectivament-, dues propostes que no convencen el Govern. Mas-Colell va negar que la tisorada prevista a la televisió catalana es degui al suport del PP i va titllar d'"imprudència monumental" prescindir "d'acció exterior pròpia i confiar en les ambaixades espanyoles".

stats