NOU GOVERN
Crònica 19/12/2010

Duran confirma que Mas centrarà el discurs en la crisi

Roger Tugas
2 min
Duran confirma que Mas centrarà el discurs en la crisi

Barcelona.CiU assegura que no vol una relació formal i, de fet, dijous vinent preferiria poder ballar amb més d'una parella, però el flirteig entre la formació d'Artur Mas i el PP sembla cada dia més clar. La principal petició d'Alicia Sánchez-Camacho és que el candidat nacionalista centri el seu discurs del debat d'investidura en l'economia. I el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va confirmar ahir que aquesta serà la temàtica central de la intervenció de Mas, així com l'acció del seu govern.

Ho va avançar després d'un consell nacional d'Unió en què va exposar que vol tornar a encapçalar la llista de CiU a les properes eleccions estatals del 2012 i seguir sent president de la formació democristiana després del seu proper Congrés -càrrec que ostenta des del 1982, amb un parèntesi de tres anys- com a acte de "responsabilitat" perquè és el "polític català més ben valorat".

Tanmateix, Duran va negar que la federació nacionalista hagi estat qui ha anat a buscar els conservadors per aconseguir la seva abstenció en segona volta. Segons va recordar, Mas ja havia anunciat en campanya que totes les seves prioritats passarien per la recuperació econòmica. "I així es reflectirà al discurs d'investidura i en l'acció de govern", va afirmar el líder democristià.

L'altra exigència de Sánchez-Camacho és que Mas abandoni tota "aventura independentista". Davant d'aquesta petició, Duran es va preguntar irònicament si el candidat de CiU "ha fet cap proposta independentista durant la campanya". Molt malament hauria d'anar, doncs, perquè no hi hagués un suport -encara que potser només temporal- del PP.

A la recerca de més abstencions

Malgrat tot, una escarransida abstenció dels conservadors sembla un aval massa minso i incòmode per a un govern que pretén ser fort. Per això, el president d'Unió va tornar a fer una crida als "partits amb cultura de govern" perquè també s'abstinguin en segona volta. Més en concret, va assegurar que "Esquerra hauria de fer un exercici d'equidistància" per investir un "president nacionalista" després de dues legislatures votant el candidat del PSC.

En tot cas, més que els republicans, l'altre suport passiu que més probablement podria rebre CiU és el dels socialistes. Ells ho saben i volen fer-se estimar. Així, el president del seu grup parlamentari, Joaquim Nadal, va avisar ahir els nacionalistes que "no donin per fet" que els facilitaran la investidura, ja que "una estricta equidistància" de Mas entre el PSC i PP no seria un escenari "satisfactori" per als socialistes. Amb aquest missatge reclamava algun gest per poder justificar la seva abstenció, després que alguns dirigents del PSC últimament hagin marcat distàncies amb CiU.

stats