REFORMES AUTONÒMIQUES
Crònica 15/04/2012

El PP aposta per reordenar el mapa competencial

Les comunitats autònomes estan al punt de mira i Mariano Rajoy vol demostrar que les té sota control. Per això els presidents del PP van signar-li un xec en blanc perquè faci les reformes que vulgui.

Joan Rusiñol
3 min
LA PRESIDENTA PORTAVEU Rajoy tenia ahir molt d'interès a controlar el missatge que sortís de la reunió a Madrid. Les explicacions les va donar, amb molt de retard sobre l'hora prevista, la presidenta de Castella-la Manxa i número 2 del PP, María Dolores de Cospedal.

MADRID.El govern espanyol necessitava acabar una setmana d'infart als mercats amb un missatge d'unitat de portes enfora. Per això ahir Mariano Rajoy va convocar els presidents autonòmics del PP i els líders de les comunitats en què no governen per endreçar la casa i assegurar-se que té tot el partit al servei de les ordres de la Moncloa.

Els barons van assumir "absolutament" la retallada en sanitat i educació que va anunciar l'executiu dilluns en una nota de premsa i van signar una declaració que aposta per una "reforma del conjunt de les administracions públiques i dels serveis que presten". La direcció, que ahir no volia cap fissura en el discurs, va assegurar que no s'havia parlat de recuperar competències per part de l'Estat, una proposta que va destapar dimarts la presidenta madrilenya, Esperanza Aguirre. Es va parlar de "reordenar-les", segons va admetre la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal. "Les comunitats autònomes no són el problema, són part de la solució", va concloure taxativa.

Lleialtat institucional

L'objectiu de Rajoy era enviar un missatge nítid i contundent a Europa que deixés claríssim que té les regnes de les finances autonòmiques, sota el punt de mira de Brussel·les i assetjades pel discurs recentralitzador a Madrid. Per això, en comptes d'organitzar una conferència de presidents autonòmics que els inclogués a tots -també els que no són del seu partit, com Catalunya, Euskadi i Andalusia- va optar per una reunió de partit. Amb el guió de la trobada controlat al mil·límetre, el govern espanyol va poder brandar el suport de la majoria de les comunitats, governades pel PP.

De Cospedal va qualificar la declaració de suport a les polítiques de Rajoy com "el gran pacte del PP per sortir de la crisi". Consisteix en un exercici de "lleialtat institucional" entre l'executiu espanyol i el poder autonòmic per remar tots en el mateix camí. Però no va dir res dels incompliments flagrants als pressupostos, per exemple, a l'hora de complir la inversió en infraestructures en el cas de Catalunya.

"No es pot fer política d'oposició entre el tot i les parts d'aquest tot", va avisar la també presidenta de Castella-la Manxa. Dit d'una altra manera, pels populars els poders territorials no tenen cap altra sortida que avalar les reformes del PP i complir amb rigidesa la llei d'estabilitat pressupostària i tancar l'any amb un dèficit de l'1,5% del PIB. "Els presidents de govern i del Partit Popular a les comunitats autònomes ens comprometem no només a reduir el desequilibri dels comptes sinó a fer-ho a través de la modernització de la gestió i la clarificació de les competències de les diferents administracions", assegura la declaració firmada al carrer Génova.

En aquesta "reordenació" de les obligacions de les comunitats i els ajuntaments, De Cospedal va avisar que ara comença la batalla per definir d'on s'estalvien els 7.000 milions en sanitat i els 3.000 en educació que va prometre Rajoy.

Pagar per renda

"S'ha de diferenciar entre drets socials i beneficis en èpoques de bonança", va dir De Cospedal. Per ella, el capítol de prestacions "prescindibles" s'ha de vincular al nivell de renda. Per exemple, va assegurar que l'assistència sanitària universal és un dret social bàsic però va qüestionar que ho sigui el transport gratuït per als majors de 65 anys, guanyin el que guanyin. O la gratuïtat dels llibres de text per a tots els alumnes, sense avaluar les possibilitats financeres dels pares. Per això va alertar que les sectorials que es reuniran d'aquí uns dies hauran de començar a "prioritzar". El copagament continua sent una de les mesures que hi ha sobre la taula. El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, va proposar que es paguin els medicaments en funció de la renda i no de l'edat. "Els ciutadans han d'ajudar els governs perquè no tenen diners per mantenir els serveis públics i pagar el deute que ens han deixat", va dir amb posat greu.

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va reiterar l'oferiment al PP per arribar a acords, tot i que va denunciar que l'estratègia de Rajoy passa per "pintar-ho tot negre per entrar després a cop de destral" contra l'estat del benestar.

stats