LA BATALLA DE LES GENERALS
Crònica 02/06/2011

El PP ja ataca Zapatero des de les autonomies

Les comunitats governades per la dreta -que després del 22-M seran gairebé totes- van assumir ahir les directrius del partit per garantir la contenció i pressionen el govern espanyol perquè les escolti.

J.r.
3 min
Alt càrrec institucional i orgànic María Dolores de Cospedal (en primer pla) seguirà sent  secretària general del PP, encara que serà la nova presidenta de Castella-la Manxa després d'una victòria històrica sobre el PSOE.

Madrid.El PP s'ha convertit en la força hegemònica en el mapa autonòmic espanyol i Mariano Rajoy està decidit a aprofitar-se'n perquè sigui la plataforma que el porti a la Moncloa. Ahir va reunir els presidents regionals del PP per passar a l'atac sense donar treva al govern espanyol i al nou líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba. Els populars exigeixen que convoqui ja la conferència de presidents autonòmics, el Consell de Política Fiscal i Financera i els organismes que vetllen pels ajuntaments. L'objectiu és fer evident la nova majoria conservadora i condicionar José Luis Rodríguez Zapatero perquè hagi d'assumir els postulats que defensa el PP.

A la convenció autonòmica que els populars van fer al març a Palma, Rajoy va demanar als aleshores candidats que posessin els seus territoris al servei de l'Estat perquè "Espanya es faci realitat en cada racó". I ara es tracta de posar-ho en marxa.

Cooperació autonòmica

"L'austeritat és una virtut", va proclamar ahir per desgranar un programa de govern autonòmic que sonava clarament a avantsala del que ell aplicarà si guanya l'any que ve i que hauran de portar a la pràctica també les comunitats que ja estaven governades per la dreta, com Madrid i el País Valencià.

El PP fixarà un sostre de despesa per a les comunitats, d'acord amb els objectius fixats en els pressupostos generals de l'Estat. Tot i això, al Consell de Política Fiscal -que previsiblement es convocarà al juliol- la vicepresidenta Elena Salgado haurà d'escoltar el clam unànime dels presidents del PP, que li reclamaran l'enduriment de la llei d'estabilitat pressupostària. Els populars saben que el govern socialista els farà poc cas però ja tenen la vista fixa en les generals de l'any que ve i es tracta d'anar explicant des d'ara el missatge a l'electorat.

On governi el PP no hi podrà haver més de deu conselleries i caldrà reduir delegacions territorials autonòmiques i alts càrrecs, i s'haurà de fer un informe per fer més petit el sector públic empresarial. Els presidents autonòmics hauran de reduir la despesa amb mesures com l'ús compartit dels cotxes oficials.

Per garantir l'eficiència, la dreta espanyola recupera el idea de la cooperació entre comunitats autònomes que ja va plantejar a principis d'any. El debat, que en aquell moment va atiar José María Aznar, va disparar les alarmes sobre el risc d'una harmonització de competències i un replegament cap a l'Estat central si el PP tenia la paella pel mànec. Ahir Rajoy va dir que cal evitar duplicitats i coordinar les normatives entre territoris per evitar obstacles a la unitat de mercat. Pels populars, el gran objectiu d'aquest paquet de mesures ha de ser crear ocupació, i aquí hi juga un paper clar l'educació. En aquest àmbit també aniran a l'una. En el document aprovat que va difondre la direcció del partit es fa referència a la creació d'escoles "trilingües" on hi hagi dues llengües cooficials però no hi ha cap referència explícita a la tria de la llengua vehicular a l'escola.

No impostos, no retallades

Des de la seu del carrer Gènova asseguren que tota aquesta ofensiva a favor de l'austeritat i de la transparència es farà sense apujar els impostos i, alhora, sense fer retallades a les partides socials bàsiques, com la sanitat. Per Mariano Rajoy, el debat s'ha de situar en el terreny de quines han de ser les polítiques que estimulin la roda de l'economia.

Per posar en marxa aquest últim tram cap a la Moncloa, seguirà mantenint María Dolores de Cospedal com a secretària general, tot i que ara serà també la presidenta de Castella-la Manxa. El líder del PP es veu "preparat" per governar Espanya, amb l'equip "dels millors possibles" i sense descartar d'entrada que algun president autonòmic es pugui incorporar al seu equip, si guanya les generals. La d'ahir era la seva primera compareixença amb preguntes a la seu del PP d'aquest 2011 i no va voler donar protagonisme a Rubalcaba. Li van preguntar si temia "l' sprinter " del PSOE. "Home, si fos Usain Bolt..." Queda clar que no el veu com el plusmarquista dels 100 metres llisos. Queda poc per la cursa.

stats