AUTONÒMIQUES LA MAREA BLAVA S'ATURA
Crònica 26/03/2012

El PP no en té prou amb les capitals i el camp salva el PSOE

3 min

Sevilla

Felipe González i Alfonso Guerra, eternes icones del socialisme espanyol i andalús, es van mobilitzar a tota màquina en aquesta província per frenar l'onada del PP. Tot i perdre dos escons -ha passat d'11 a 9-, el PSOE hi manté la seva hegemonia. La crescuda del PP només ha estat d'un diputat: de 6 a 7 representants. N'ha guanyat un Esquerra Unida, que ara en tindrà 2. UPyD, tot i multiplicar per quatre els seus vots, no ha aconseguit obtenir representació. A la ciutat de Sevilla, el PP ha augmentat el seu percentatge de vot, mentre que els socialistes han patit una davallada de 10 punts.

Cadis

El PP ha estat capaç de superar en aquesta província al PSOE: 7 diputats contra 6, amb Esquerra Unida obtenint 2 representants. És la demarcació electoral en què més s'han fet notar les discrepàncies internes entre els socialistes, que finalment s'han traslladat als resultats definitius. En concret, el PSOE perd en aquesta demarcació més de 100.000 vots respecte a l'anterior convocatòria. Una diferència que també s'explica per l'augment de l'abstenció. A la capital el PP s'ha imposat per 16 punts de diferència, multiplicant per quatre l'avantatge aconseguit en els comicis del 2008.

Còrdova

La distribució de diputats a Còrdova no ha variat gaire respecte a fa quatre anys i tan sols hi ha hagut un petit transvasament dins de l'esquerra: l'únic escó que hi ha perdut el PSOE l'ha guanyat Esquerra Unida, en el seu principal feu andalús. De fet, entre el 1979 i el 2011 la seva capital tan sols havia conegut alcaldes del PCE o d'IU, fins que el 22-M el candidat del PP es va imposar. Tot i això, Esquerra Unida ha tret a la província i a la ciutat de Còrdova els seus millors resultats, eixugant en bona mesura la davallada socialista. Mentrestant, el PP tan sols ha crescut prop d'un 2%, un increment que no li ha fet guanyar cap diputat.

Almeria

A la província d'Almeria, on es presentava com a cap de llista Javier Arenas, el PP ha aconseguit set diputats. Els mateixos que fa quatre anys. La diferència és que el PSOE ha aconseguit un diputats menys que el 2008 -un total de 4- i que Esquerra Unida s'ha quedat aquest representant que s'ha escolat de les files socialistes. Amb tot, els dos partits majoritaris han perdut vots a causa de la davallada de la participació. A la ciutat d'Almeria, el PP ha aconseguit mantenir el seu percentatge de vot i augmentar la distància amb els socialistes, que han perdut un 5% dels sufragis a la capital de demarcació.

Màlaga

El repartiment d'escons a Màlaga ha reeditat la distribució del 2008: 8 per al PP i 7 per al PSOE. Aquesta va ser la primera província que va girar al seu dia a la dreta i en aquests comicis s'ha confirmat el gir, per bé que els populars no han estat capaços d'augmentar les diferències. Esquerra Unida tindrà dos representants en una demarcació on confirma la seva crescuda electoral a Andalusia. A Màlaga ciutat sí que els de Javier Arenas han estat capaços de batre amb rotunditat el PSOE, a qui han tret més de 13 punts. UPyD ha superat el Partit Andalusista (PA), una tendència comuna en aquestes eleccions.

Granada

Idèntic resultat que el 2008 a la demarcació de Granada: 6 diputats per a PP i PSOE respectivament i un per a Esquerra Unida. Els populars, però, han aconseguit superar els socialistes en marge de vot. La crescuda d'UPyD, propera al 3%, no li permet obtenir representació. A la capital, Granada, el PP ha aconseguit doblar el PSOE en percentatge de vot i ha augmentat encara més la distància aconseguida l'any 2008. Una tendència repetida en gran part de capitals de província però que no ha servit de res als de Javier Arenas. La resistència dels socialistes en l'entorn rural és el que li ha permès mantenir el govern de la Junta.

Jaén

Jaén és una de les províncies que històricament sempre han estat més fidels al PSOE. Ho demostra el fet que els socialistes governen amb majoria absoluta a la Diputació. Ahir el partit de Griñán va patir una sagnia de vots, però va continuar sent la força més votada, per davant del PP. La fuga de suports li va costar, això sí, dos diputats. Els populars es van quedar amb els mateixos cinc escons que tenien, perquè només van ser capaços de guanyar poc més d'un miler de sufragis. Esquerra Unida, tal com va passar en demarcacions com Huelva, va esgarrapar vots i un diputat que no havia obtingut el 2008.

Huelva

Província dominada pels socialistes en els comicis del 2008 -van obtenir sis diputats per quatre dels populars-, Huelva va registrar una davallada de vots dels socialistes. Malgrat imposar-se a la demarcació, el PSOE va cedir un escó al PP. La dreta, però, no va sortir satisfeta dels comicis d'aquest diumenge, perquè també va perdre sufragis. A Huelva, qui va somriure va ser Esquerra Unida, que va incrementar el suport de l'electorat i va superar la barrera del 10% dels vots. Aquests registres van permetre que el candidat de la formació, Diego Valderas, obtingués en aquesta demarcació el seu escó al Parlament.

stats