DESENA LEGISLATURA
Crònica 13/12/2011

El PP català, sense la presidència del Congrés

Jorge Fernández Díaz, diputat per Barcelona, s'haurà d'esperar a la repesca dels ministeris. El castellanolleonès Jesús Posada li ha guanyat la partida, contra tot pronòstic, per presidir la cambra baixa.

Joan Rusiñol
3 min

MADRID.A l'entrada de la junta directiva del PP, algú va recórrer al refranyer popular quan va veure el núvol de càmeres que esperaven Jorge Fernández Díaz: "A veure si n'entra papa i en sortirà cardenal..." Tothom donava per fet que seria l'elegit per presidir el Congrés, fins i tot algun diari de Madrid li dedicava una fotografia que ocupava gairebé tota la portada. Al final, però, Mariano Rajoy va sorprendre a propis i estranys i es va decantar per un home veterà, expresident de Castella i Lleó, exministre d'Aznar i, sobretot, bon amic seu. Jesús Posada (Sòria, 1945) combina a la perfecció la tranquil·litat que requerirà una legislatura que es preveu moguda, un fi sentit de l'humor i la capacitat per parlar amb tothom. Ahir a la tarda les càmeres de televisió el van poder enregistrar mentre saludava cordial els diputats d'Amaiur.

A la sortida de la seu del PP, i veient de nou l'estol de micròfons que l'esperaven, Fernández Díaz va reclamar als seus assessors: "No podem sortir per algun lloc més... dicret?" Al final, però, va marxar per la porta principal. Superada la decepció inicial, l'exclusió el reforça com a ministrable. Si finalment no és així -a vegades el trencaclosques de noms costa d'encaixar- algunes veus no descarten que pugui acabar d'ambaixador davant la Santa Seu.

PP, PSOE i CiU, a la mesa

El futur president del govern espanyol va aconseguir ahir tota una proesa: que els noms dels primers nomenaments no es filtressin abans a la premsa. No és anecdòtic. Rajoy està decidit a demostrar que el seu estil de governar és diferent del del PSOE, tant en el fons com en les formes. Meticulós i amant de respectar els temps polítics, va portar fins al final el secretisme per evitar que els conegués abans l'opinió pública que els òrgans del partit. Un exemple: Alfonso Alonso, nou portaveu del grup parlamentari del PP al Congrés, va rebre la trucada ahir al matí, quan acabava d'aterrar a la terminal T-4 de Madrid, per assistir a la junta directiva. D'altres ho van saber diumenge al vespre.

En aquesta desena legislatura, que avui comença amb la constitució de les Corts, el PP dominarà amb majoria absoluta les meses del Congrés i del Senat. Posada tindrà dues vicepresidentes del seu partit: Celia Villalobos, exministra de Sanitat, i casada amb el sociòleg Pedro Arriola, home de la màxima confiança de Rajoy; i la diputada de Sant Sadurní d'Anoia Dolors Montserrat i Montserrat, filla de l'expresidenta del PP de Barcelona. Ella ocuparà el lloc que deixa vacant Fernández Díaz, que ahir provava de focalitzar l'atenció en el seu "relleu". "Cada dia surt el sol", deia resignat.

Ignacio Gil Lázaro, l'ariet de Pérez Rubalcaba amb el cas Faisán, repetirà a la mesa. S'hi incorpora el diputat navarrès, elegit, però, a les llistes de Madrid, Santiago Cervera, que molts situaven al ministeri de Sanitat. Ara aquesta cartera sembla preparada perquè la torni a ocupar Ana Pastor, una de les persones més lleials a Rajoy. Els socialistes tindran la vicepresidència segona, que serà per a l'andalús Javier Barrero, i dues secretaries, per a Teresa Cunillera, del PSC, i per a l'exportaveu del PSOE al Senat Carmela Silva.

Finalment, Jordi Jané, de CiU, manté la vicepresidència quarta. Aquest matí segellaran l'acord la portaveu sortint del PP Soraya Sáenz de Santamaría i el seu substitut amb el portaveu dels nacionalistes a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida. El pacte ha enfurismat el grup d'IU-ICV-CHA perquè n'han quedat exclosos. Pel diputat ecosocialista Joan Coscubiela, aquest gest augura "profunds dèficits democràtics" durant la legislatura.

Un dels primers reptes de Posada, tercera autoritat de l'Estat, serà interpretar el reglament per decidir si l'esquerra abertzalepot tenir grup parlamentari propi. No serà fàcil perquè la pressió mediàtica de la dreta més extrema apuja el to per evitar que això passi. Ara mateix hi ha vuit formacions que no tenen assegurat el grup propi i que podrien acabar en un grup mixt de 22 diputats. Les negociacions, que duraran tota la setmana, ja estan en marxa. Tothom empeny per evitar un macrogrup que seria poc operatiu per nombre i per la diversitat de tendències ideològiques. Amaiur va reclamar ahir a Posada i Rajoy "altura de mires" i "coratge".

Sense sorpreses al Senat

Al Senat les travesses es van complir i Pío García-Escudero, portaveu del grup popular a la cambra alta, en serà el nou president. A la mesa hi haurà quatre membre del PP, dos del PSOE i un de CiU. L'exvicepresident de Fraga José Manuel Barreiro serà la nova veu del PP.

Fets aquests nomenaments, Rajoy va demanar als seus que no descuidin gens el partit, que renovarà durant el primer semestre del 2012.

stats