LA RELACIÓ CATALUNYA-ESPANYA
Crònica 31/01/2012

El PP català treu el cap a Madrid

Joan Rusiñol
3 min
UNA REUNIÓ DE PARTIT AMB CAP ACORD
 El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va rebre ahir Alícia Sánchez-Camacho, una de les poques dirigents territorials del PP que no governa. Per això la trobada entre els dos membres del PP es va limitar a l'àmbit de la bona sintonia ideològica i a la predisposició per arribar a acords, però sense tancar-ne cap. Això correspon als governs.

MADRIDLa presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, no vol seguir el camí dels seus antecessors, que van ser víctimes de l'estratègia del partit a Madrid en funció de qui governés a Catalunya. Per això, ahir va començar una marató de reunions amb ministres de Mariano Rajoy per reivindicar-se com la "línia directa entre la societat civil catalana i el govern d'Espanya".

La líder popular es va entrevistar amb els titulars d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i d'Economia, Luis de Guindos, dos dies abans de la reunió a la Moncloa entre Rajoy i el president de la Generalitat, Artur Mas. Amb aquest avançament tàctic, perseguia dos objectius: provar d'evidenciar que ella ha contribuït als acords que puguin sortir de la trobada entre els dos mandataris i mantenir un perfil propi davant la cúpula del seu partit. El PP és una formació política molt jerarquitzada, governada des de la seu del carrer Génova a Madrid, i Sánchez-Camacho, que ho té clar, prova de blindar un cert marge de decisió a Catalunya. El record dels expresidents de la formació Aleix Vidal-Quadras i Josep Piqué és ben viu: Aznar va deixar caure el primer quan va necessitar el suport de Jordi Pujol, i Rajoy va apostar per la contundència d'Ángel Acebes en la pugna amb Piqué, de perfil més moderat.

Ara la líder de la formació fa valer la bona sintonia amb Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior i home de la màxima confiança de Rajoy, i la fortalesa interna que li dóna el fet de no haver entrat al govern de Madrid malgrat haver convertit el PP en un partit amb poder institucional a Catalunya.

Complir amb prudència

Més enllà de bones paraules, però, el govern espanyol no va fer ahir cap gest significatiu que pogués incomodar Mas ni pogués aixecar suspicàcies entre les comunitats autònomes governades per la dreta. La dirigent del PP no va sortir del guió que tenia previst i va assegurar que en sortia satisfeta perquè Rajoy "farà tot el possible per complir els compromisos amb Catalunya". Va tenir molta cura a cenyir aquesta bona voluntat a pagar el que correspon al "finançament ordinari". El pacte fiscal no està sobre la taula a Madrid. Ara bé, no va dir si a la reunió de dimecres es posarà data al pagament del fons de competitivitat i al deute de l'addicional tercera de l'Estatut. El govern català confia que es pressupostin els diners als comptes que la Moncloa presentarà a finals de març.

Tot i que va afirmar que el president espanyol "escoltarà amb especial atenció" les demandes catalanes, també va apel·lar amb èmfasi a la responsabilitat catalana perquè "la situació financera d'Espanya és molt complicada". Un discurs de responsabilitat autonòmica el dia que Rajoy s'examinava a Brussel·les i que s'adiu amb les tesis que pregonen Montoro i De Guindos. De fet, el ministre d'Economia li va demanar que convencés CiU perquè doni suport a la llei d'estabilitat pressupostària, que inclou el vistiplau previ de Madrid a les "línies mestres" dels pressupostos de cada autonomia. Curiosament Sánchez-Camacho ho va explicar als mitjans just a la portes d'on es reuneix el Consell de Política Fiscal i Financera, a la seu del ministeri d'Economia de la Castellana. Aquesta és una fotografia insòlita perquè en comptades ocasions el dirigent d'un partit sense responsabilitats de govern fa declaracions a la premsa dins d'un edifici oficial després d'una reunió de marcat caràcter partidista.

Mantenint-se en la línia de la recentralització, Sánchez-Camacho va posar molt d'èmfasi en el fet que Catalunya jugui un paper "important" en el procés de reordenació bancària, que Rajoy vol culminar durant el primer trimestre de l'any. Segons va dir, això ha de permetre "un millor encaix de Catalunya a Espanya". L'altre eix de les trobades, que continuaran avui amb més ministres, va ser la possibilitat de prorrogar les pòlisses als ajuntaments endeutats per sobre del 75%.

Ortega vol desencallar acords

Avui Josep Antoni Duran i Lleida, president de la part catalana de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat, assistirà a la reunió del Govern per informar de les gestions preparatòries de la cimera Mas-Rajoy. Ahir, la vicepresidenta Joana Ortega es va reunir amb la seva homòloga espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per tancar-ne els detalls.

Segons fonts de la vicepresidència, Ortega va instar el govern espanyol a nomenar amb rapidesa els representants que falten a les comissions bilaterals perquè es pugin reunir després de Setmana Santa i posar en marxa els traspassos pendents i desencallar-ne "alguns que no van avançar prou" en l'anterior legislatura . Els anuncis d'eventuals acords sobre els pagaments pendents, que també es van abordar a la trobada, es deixen per demà, quan el president anirà a la Moncloa. La reunió entre les dues dirigents, que va durar una hora i quart, va ser "molt cordial", segons la Generalitat, i es va fer sense càmeres al davant. Res a veure amb els focus que, aquests dies, segueixen l'atapeïda agenda de Sánchez-Camacho a Madrid.

stats