Crònica 28/12/2010

El PP espanyol, incòmode en el paper d'oposició

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa política espanyola és de blanc o negre. Per això Madrid entén millor Euskadi que no pas Catalunya, sempre més complexa. Un nou exemple: la direcció del PP estatal ha tornat a quedar descol·locada amb l'actitud del PSC a l'hora de facilitar la investidura de Mas i, per si era poc, amb l'entrada del socialista Mascarell com a conseller. Rajoy admet que, amb aquest escenari, el seu partit a Catalunya haurà de fer oposició pura i dura i oblidar-se del que li hauria agradat: ser la clau del govern, com fa el PP a Vitòria.

El portaveu del partit, Esteban González Pons, posava ahir el crit al cel per l'actitud del PSC, que els deixa fora de joc. Segons ell, és la primera vegada que una formació que acaba de perdre unes eleccions "dóna suport al govern que l'ha derrotat per seguir d'alguna manera prop del poder". L'enuig dels populars amb els socialistes a Catalunya és evident. En privat, fonts de la direcció del partit admeten que ara tenen el "camí lliure" per controlar amb mà ferma Artur Mas, si bé aquesta no era la idea inicial de Rajoy, que volia convertir el PP en un aliat fiable de l'executiu en matèria econòmica. A més, els populars temen que el PSOE acabi cobrant la factura de l'abstenció al Congrés dels diputats i obligui CiU a facilitar les coses al govern espanyol. "Que no apuntali Zapatero a canvi de res", va avisar González Pons a Mas.

Però Rajoy assumeix que, de moment, el PP seguirà a la banqueta de l'oposició i el to ja ha canviat. Si la setmana passada van passar de puntetes sobre la decisió del Suprem sobre l'ús del castellà a l'escola, ahir els populars van acusar el nou president de no tenir "voluntat" de complir la llei. I això, avisa el PP, és "un mal començament".

stats