LA CASA REIAL
Crònica 21/04/2012

El PP exclou el rei de la llei de transparència

La llei de transparència afecta l'administració pública i la casa reial no en forma part. Aquest és l'argument que va esgrimir ahir el govern espanyol per justificar que el rei quedi exclòs de la normativa.

Laura Díaz-roig
2 min
El rei Joan Carles i la reina Sofia amb la infanta Cristina i Urdangarin en una imatge d'arxiu.

BARCELONA.La llei de transparència no afectarà la casa reial. Així ho va confirmar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va argumentar que es tracta d'una institució que no forma part de l'administració pública. Malgrat tot, la mà dreta de Mariano Rajoy va elogiar el gest que va tenir la casa reial a finals del 2011 de publicar parcialment les seves retribucions i algunes de les despeses.

Sáenz de Santamaría va defensar, just després de la reunió del consell de ministres, que l'avantprojecte de llei de transparència està "en línia" amb la d'altres monarquies europees, com ara el Regne Unit, on la monarquia tampoc queda afectada per l'àmbit d'aplicació d'aquesta normativa.

Així, doncs, qualsevol exercici de transparència del rei ha de néixer en el si de la casa reial i no per imperatiu legal. La vicepresidenta va assegurar que l'executiu espanyol fa una "valoració positiva" de les decisions que ha pres fins ara la institució sobre els seus comptes, que enguany ha patit una retallada de només el 2%. A la vegada, va deixar clar que el govern de Rajoy donarà "el màxim suport a les decisions de transparència que decideixi adoptar".

El rei es reuneix amb Rajoy

Precisament ahir el rei va reprendre la seva activitat habitual amb una reunió amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Va ser el primer despatx a la Zarzuela després de la intervenció quirúrgica a què es va sotmetres el rei després del seu polèmic viatge de cacera a Botswana. Rajoy i el rei Joan Carles, que no es van poder reunir el dilluns 9 d'abril perquè precisament el monarca estava de viatge, van parlar de les últimes reformes econòmiques de l'executiu, la crisi amb l'Argentina per l'expropiació d'YPF-Repsol i altres qüestions, com ara tot l'enrenou generat al voltant del viatge privat del rei a Botswana. El mateix monarca va ser qui va demanar a Rajoy reprendre els despatxos habituals un cop el president espanyol tornés del viatge oficial que ha fet aquesta setmana a Mèxic i Colòmbia.

I mentre el rei fa esforços per tornar a la normalitat i fer minvar la polèmica, les declaracions de testimonis pel cas Urdangarin van continuar ahir a Barcelona. En la segona jornada, van comparèixer davant el jutge José Castro diversos treballadors de Nóos, com Maria Teresa Zazo, que va vincular Urdangarin amb Nóos més enllà del març del 2006 -moment en què el gendre del rei sempre ha mantingut que se'n va desentendre per ordres del monarca- i amb la fundació Deportes, Cultura e Integración Social, on va assegurar que manava al mateix nivell que Torres. Segons la investigació, aquesta fundació hauria servit per desviar fons a paradisos fiscals.

Versions contradictòries

A més, un dels proveïdors, Sergio F.C., va explicar que Urdangarin signava xecs de l'Instituto, un fet que es contradiu amb la versió del gendre del rei, que sempre ha mantingut que només feia funcions institucionals i que el seu exsoci Diego Torres era qui s'encarregava de la gestió econòmica. Avui seguiran les declaracions de testimonis, entre els quals hi ha l'exconsellera Marina Geli.

stats