Crònica 12/02/2012

El PP exigeix una comissió de seguiment dels pactes amb CiU

El PP vol constituir una comissió bilateral de seguiment dels pactes amb CiU i ho posa com a condició per tirar endavant els pressupostos. La negociació s'allargarà fins entrada la setmana vinent.

O.m.
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit en diverses ocasions amb la presidenta del PP a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, durant els últims mesos.

BARCELONANo n'hi ha prou tancant el pacte. Hi ha d'haver un òrgan que controli si es compleixen els compromisos adquirits per tancar l'entesa pels pressupostos de la Generalitat per al 2012. Aquesta és la nova exigència que ha posat el PP a CiU, segons han indicat a l'ARA fonts de la negociació, per donar llum verda als comptes catalans en el marc de la negociació que mantenen els dos partits des de fa setmanes i que està previst que no fructifiqui fins entrada la setmana vinent. L'establiment de comissió bilateral forma part del document "polític i estratègic" que els populars volen fer signar als nacionalistes com a condició sine qua non per permetre el tràmit al Parlament, dimecres que ve, dels comptes.

Fonts del PP asseguraven ahir que les postures entre els dos partits "no són tan lluny" com en dies anteriors, però tot i això encara es donen tres dies de marge per arribar a una entesa definitiva. Això farà que les converses s'allarguin fins dimarts, just un dia abans que el ple del Parlament es reuneixi per aprovar els pressupostos.

Els contactes telefònics i via correu electrònic entre els negociadors de CiU -Francesc Homs, Jordi Turull i Ramon Espadaler- i PP -Jordi Cornet, Enric Millo i Santi Rodríguez- són constants al llarg d'aquest cap de setmana. Segons fonts consultades, les converses se centren a bastir l'acord polític i estratègic que el PP exigeix i que conté aspectes com el control de l'execució pressupostària, l'aprimament del sector públic i la transparència en el sou de les empreses públiques.

"Les coses anaven pel bon camí fins que CiU va presentar un festival de noves taxes", lamentaven aquesta setmana des del PP. L'acord pels comptes estava pràcticament tancat dilluns i s'esperava anunciar-lo dimecres, un dia abans que la comissió parlamentària d'Economia tramités el dictamen dels pressupostos. Les noves taxes impositives van enrarir el clima i és per això que els populars, per boca d'Enric Millo, el seu portaveu parlamentari, van exigir dijous passat la signatura del document polític. Perquè es notés el descontentament del PP i per fer gruar el pacte a CiU.

En tot cas, que la negociació està ben encarrilada ho exemplifica que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha comunicat a les companyies d'aigua el cobrament del nou cànon que CiU vol fer entrar en vigor en el marc de la llei d'acompanyament dels pressupostos. Els partits, però, es curen en salut i asseguren que encara s'està en converses per solucionar aquest punt. El PP no vol que aquest nou cànon afecti la factura que rep l'usuari.

Com els socialistes

La dilatació de les negociacions obeeix a la voluntat del PP per marcar perfil polític i fer evident, document en mà, que són el soci preferent de CiU. La jugada de demanar una comissió bilateral obeeix a la intenció dels populars per contrarestar l'existència de l'òrgan bilateral que van crear fa poques setmanes els nacionalistes i el PSC per tal d'explorar "acords de país".

Tot i que amb els seus pactes amb els nacionalistes han condicionat part de l'acció de govern de CiU, el PP no en té prou. Vol que Artur Mas aparqui la geometria variable i desisteixi d'arribar a pactes amb els socialistes i amb ERC. El temps dirà si ho aconsegueix. O no.

stats