NEGOCIACIÓ DELS PRESSUPOSTOS
Crònica 10/01/2012

El PP exigeix retirar la taxa turística per pactar

El PP català només donarà suport als pressupostos catalans si el Govern retira la taxa que grava les pernoctacions turístiques. CiU, mentrestant, li recorda la pujada d'impostos de Mariano Rajoy.

Oriol March
3 min
La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho -a la imatge amb la vicepresidenta, Joana Ortega- va exigir ahir la retirada de la taxa turística per pactar els comptes.

BARCELONA.Si el Govern vol aconseguir el suport del PP a l'hora de tirar endavant els pressupostos de la Generalitat per al 2012 haurà de retirar la seva proposta de taxa turística perquè "perjudica el sector". Aquest és el missatge que va llançar ahir la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, i que afegeix un nou gir argumental en la gran partida d'escacs en què s'està convertint la negociació pels comptes. CiU sap que la taxa turística i el tiquet moderador en la sanitat seran els principals esculls a l'hora d'arribar a enteses amb l'oposició i el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, ja va assenyalar ahir que el Govern està obert a "modular" alguns d'aquests conceptes -i fins i tot a "renunciar-hi".

De fet, al llarg de la setmana passada l'executiu català, amb Artur Mas al capdavant, va dur a terme diverses reunions amb el sector turístic i amb representants de l'oposició per tal d'explicar les seves mesures. "El Govern està disposat a escoltar, però cal que hi hagi coherència a l'altra banda", va advertir Pujol a Sánchez-Camacho. Per al secretari general de CDC no té sentit que el PP català es queixi de l'increment de la pressió fiscal a Catalunya mentre Mariano Rajoy, al capdavant del govern espanyol, duu a terme una pujada d'impostos gairebé sense precedents a l'Estat. Una pujada d'impostos, per cert, que els nacionalistes encara no han decidit si aprovaran -o no- al Congrés.

El tiquet moderador també està patint modificacions en el seu tràmit cap a l'entrada en vigor. Pujol va admetre ahir que es podrien introduir matisos en funció de la renda, del tipus de malaltia i de la cronicitat de determinades patologies.

Geometria variable

Pujol va donar allargs a la nova demanda de Sánchez-Camacho de teixir un pacte estable entre CiU i PP al Parlament per acabar amb el "fracàs" que a parer de la líder popular ha suposat la geometria variable dels nacionalistes. "La intenció és seguir aprofitant el millor de cadascú", va assegurar el dirigent de CDC, que manté la mà estesa als seus tres socis potencials -PSC, PP i ERC- per tirar endavant els comptes del 2012, que tornen a estar marcats per la reducció de la despesa.

La intenció de negociar amb tothom, però, té un perill: que algun dels interlocutors es cansi d'esperar i s'allunyi d'un possible pacte. Aquesta és la idea que va transmetre ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras, que és qui comanda personalment les negociacions entre el Govern i els republicans. "Les converses tècniques de les últimes dues setmanes no estan avançant en el bon camí i per això s'allunya l'escenari d'una entesa amb l'executiu", va lamentar ahir un Junqueras que considera que Mas "sembla preferir" pactar amb el PP o el PSC. Precisament els socialistes i CiU han engegat una comissió bilateral per tal d'explorar un acord estable per aquesta legislatura.

ERC manté les seves tres propostes sobre la taula en aquesta negociació pels comptes: recuperar l'últim tram de successions -en la línia del que també demana el PSC-, implantar un impost a la banca i augmentar l'últim tram de l'IRPF. Unes mesures que, segons l'equip econòmic republicà, permetrien ingressar prop de 1.000 milions d'euros. Les exigències dels republicans també passen per impulsar el pacte fiscal, que Junqueras veu en perill si es pacten els pressupostos amb "els que hi estan en contra", va assegurar en referència al PP.

Fredor a Barcelona

Paral·lela a la partida dels pressupostos es juga també una hipotètica entrada del PP al govern municipal de Barcelona, que lidera Xavier Trias (CiU). El líder dels populars barcelonins, Alberto Fernández Díaz, explicarà demà les seves intencions definitives, però fonts dels nacionalistes destacaven ahir la "fredor" que ha presidit les relacions entre els dos partits al llarg de les últimes setmanes. Oriol Pujol assegurava ahir que la intenció de CiU a l'Ajuntament de Barcelona és la mateixa que fins ara: arribar a acords amb tothom "per treure la ciutat del sot".

stats