Crònica 08/12/2011

El PP no facilitarà l'aprovació del pressupost si s'apugen impostos

S.g. / M.c.
2 min

BARCELONA.Apujar o no apujar impostos, aquesta és una de les qüestions claus que pot allunyar o apropar el Govern d'aprovar els pressupostos del 2012 amb el PP. El portaveu dels populars al Parlament, Enric Millo, va amenaçar ahir de rebutjar els comptes si l'executiu aposta per un augment de la pressió fiscal, una pràctica que el PP interpreta com un retorn "als eixos del tripartit". Després d'haver anat de bracet del PP per aprovar el full de ruta econòmic del 2011, el Govern va iniciar ahir la ronda de contactes amb l'oposició per triar, una altra vegada, una parella de ball per als del 2012.

El tiquet moderador en les receptes mèdiques i l'increment del cànon de l'aigua són algunes de les mesures anunciades per Artur Mas que el PP (tampoc el PSC i ERC) no pensa acceptar perquè considera que així es trenca la "continuïtat" amb els pressupostos del 2011. I és que els populars van exposar a Oriol Pujol i Jordi Turull que exigiran més reducció de la despesa "innecessària", mesures concretes per crear ocupació i el fre a les retallades en sanitat. Millo, que va anar a la reunió amb el diputat José Antonio Coto, també va advertir que abans de seure a parlar el seu partit haurà de fer un "balanç satisfactori" dels compromisos que el Govern va adquirir amb els populars a canvi de l'abstenció en els comptes del 2011.

Més enllà dels populars, PSC i ERC es van mostrar més oberts que mai a pactar els comptes amb el Govern, però tots dos van advertir que el seu suport és incompatible amb el del PP. La diputada i responsable d'assumptes econòmics del PSC, Rocío Martínez Sampere, va celebrar que els nous comptes tinguin en compte polítiques d'ingressos més enllà de les retallades, però va demanar a Mas-Colell que s'apliquin amb un criteri "d'equitat i progressivitat". ERC no pensa regalar a CiU l'argument que han estat ells els que han deixat el Govern a l'estacada sense més opció que entendre's amb el PP. Per això negocien amb voluntat ferma d'acord, malgrat que ara "no es donen les condicions" per al pacte. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que la predisposició del Govern a abordar el capítol d'ingressos és un "indicador" que l'acord és possible. Damunt la taula, ERC hi posa un increment de l'IRPF per a rendes altes, incompatible amb l'avís del PP.

CiU no vol erigir el PP d'entrada en soci preferent. I ahir va escenificar l'inici de la negociació pressupostària amb el comptador a zero i situant PSC, PP i ERC -de qui va elogiar "l'actitud, sinceritat i consciència de la gravetat de la situació"- al mateix nivell de predisposició al diàleg. En qualsevol cas, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ja va alertar PSC i ERC que no pactaran "exclusivitats". Geometria variable, si més no aparent.

La llei òmnibus supera el tràmit

De fet, la federació ja va aconseguir ahir aprovar en comissió del Parlament la llei òmnibus de promoció econòmica amb les abstencions de PSC i PP. El text arribarà al ple, però, amb molts interrogants oberts, com el model de comerç que vol impulsar. ERC, que després dels dubtes inicials hi va votar en contra, hi vol jugar, tot i que va constatar que la sintonia entre CiU i PP és més gran.

stats