NOVA LEGISLATURA
Crònica 16/12/2011

El PP, inflexible, deixa Amaiur sense grup propi

Mariano Rajoy comença el mandat amb la decisió d'enviar l'esquerra abertzale al grup mixt amb l'abstenció de PSOE i CiU. Amaiur ja va avisar que ho entén com un gest polític per silenciar-los.

Joan Rusiñol
3 min
El rei Joan Carles, amb posat molt seriós, conversant amb Xabier Mikel Errekondo, el portaveu d'Amaiur, ahir a la Zarzuela.

MADRID.Amaiur haurà d'anar al grup mixt. El partit de la majoria del Congrés, el PP, li va enviar ahir a la nit, fent una lectura estricta del reglament de la cambra baixa. Els cinc vots populars de la mesa van servir per deixar l'esquerra abertzale sense grup propi. Els tres membres del PSOE i el de CiU es van abstenir perquè van considerar "poc consistent" la nota dels serveis jurídics.

"Amaiur ha deixat escapar una oportunitat d'or", deien a l'ARA fonts del PP, que negaven una intencionalitat política a la decisió. La seva tesi és que la formació abertzale es va equivocar volent fer grup només amb els sis diputats de la comunitat autònoma basca i deixant de moment fora el de Navarra, on la coalició no va arribar al 15% exigit. Pels populars, la normativa és clara i haurien pogut superar aquest requisit fent grup amb la diputada de Geroa Bai, Uxue Barkos, una possibilitat que l'esquerra independentista no va plantejar al registre. De fet, la mesa va donar llum verda a UPyD perquè formi grup amb el diputat de Foro Asturias, el partit d'Álvarez-Cascos, cedit temporalment. "Hem fet el que havíem de fer. El contrari hauria sigut prevaricació", va dir la vicepresidenta del congrés, Celia Villalobos, del PP.

Però els populars no van convèncer ni socialistes ni convergents, els únics representats a la mesa. El vicepresident segon del Congrés, Javier Barrero, del PSOE, va explicar que s'havien abstingut perquè la nota jurídica no era "concloent" i tenia "contradiccions". Per això, van reclamar un altre informe amb argumentació més sòlida, que el PP va denegar-los.

Ara cal veure si Amaiur presenta avui recurs contra la decisió. El seu portaveu, Xavier Mikel Errekondo, la va qualificar de "política i fràgil". "No entenem que es vulgui silenciar de nou la veu de la majoria social d'Euskal Herria", va dir. El diputat independentista va dir a Rajoy que es pregunti per què "arrasa a l'Estat i fracassa al País Basc". Tot i això, va reiterar que el PP ha de ser un puntal "indispensable" en la nova etapa i va reclamar al futur president espanyol "responsabilitat i que estigui a l'altura".

Al matí, Errekondo havia visitat el rei Joan Carles, a qui va reclamar que "s'impliqui en la resolució del conflicte" basc per aconseguir una pau "definitiva, estable i duradora". Per aconseguir-ho, li va posar com a condició "el reconeixement dels drets humans, civils i polítics".

ICV, amb veu als grans debats

L'altra gran incògnita de la jornada era si Iniciativa i Esquerra Unida podrien arribar a un acord d'organització. Finalment, les dues formacions van pactar que els màxims dirigents d'IU, Cayo Lara i José Luis Centella, seran el portaveu del grup i el seu adjunt. Joan Coscubiela, d'ICV, serà portaveu segon. A canvi, però, la formació catalana "gestionarà la posició política en les qüestions que afecten Catalunya". A més, els ecosocialistes tindran veu al debat d'investidura. La sorpresa va ser que els diputats d'ERC - RCat - Catalunya Sí s'han registrat temporalment en aquest grup.

En el torn d'entrevistes d'ahir, el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, va traslladar al monarca el "malestar" de Catalunya per un dèficit fiscal que va situar entre el 8% i el 9%. "Cada cop més a Catalunya hi ha una opinió creixent de sentir-se injustament tractada", va sentenciar a la sortida. Per això, va recordar que la reclamació del pacte fiscal serà un dels tres eixos bàsics de la federació al Congrés. Avui l'executiva de CiU avalarà l'abstenció a la investidura de Rajoy com a president del govern espanyol la setmana que ve.

stats