LA PRECAMPANYA DE LES MUNICIPALS
Crònica 06/02/2011

El PP busca tallar l'acostament progressiu de CiU al PSOE

El PP es veu guanyador de les eleccions i vol que es facin com més aviat millor. Per això necessiten un Zapatero debilitat i sol al Congrés, sense la crossa que representa el suport de CiU.

Pere Martí
3 min
Alicia Sánchez-Camacho i Mariano Rajoy van presentar ahir Alberto Fernández Díaz com a cap de llista per Barcelona.

Barcelona.Mariano Rajoy va aterrar ahir a Barcelona amb el vestit de moderat, de persona assenyada, que no diu exabruptes ni té cap intenció de dissoldre l'estat de les autonomies. És més, semblava que busqués amics. De fet, venia a presentar Alberto Fernández Díaz com a candidat a l'alcaldia de Barcelona, "el barceloní que més quilòmetres ha fet per Barcelona, amb excepció dels taxistes".

Amb aquest bon humor que el caracteritza, el líder del PP va fer un discurs suau, sense cap mena de critica cap a CiU, ni atacs a l'autogovern, per no irritar els nacionalistes, amb qui espera arribar a acords després de les properes eleccions generals, que, si no s'avancen, seran el març del 2012. La cúpula del PP està preocupada pels últims gestos de suport al PSOE que ha fet CiU, com el pacte de les pensions, i es mira amb preocupació la reunió de demà entre José Luis Rodríguez Zapatero i Artur Mas, per si en surt un acord que vagi més enllà de l'autorització d'incrementar el deute de la Generalitat.

El suport de CiU, encara que sigui amb l'argument de la responsabilitat, pot ajudar Zapatero a acabar aquesta legislatura més fort de com la va començar, cosa que Rajoy no desitja, amb les enquestes de cara. L'únic missatge que va deixar anar és que el seu partit vol estar a totes les institucions i va recordar que el canvi "veritable" només ve de la mà del PP.Un partit que, segons Rajoy, està a l'alça a Catalunya, com va demostrar el 28 de novembre a les eleccions catalanes i ho tornarà a fer el 22 de maig, que gairebé va presentar com la primer volta de les generals. Davant d'un públic entregat al Petit Palau, amb molts assistents amb La Gaceta d'Intereconomía com a referent informatiu sota el braç, Rajoy es va limitar a criticar la retallada de les pensions de Zapatero i que s'hagi plegat a les exigències de la UE. "A mi, com a espanyol, no m'agrada que des de fora em diguin el que he de fer", va deixar anar. El líder del PP va deixar l'artilleria per a la seva delegada a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, que va demanar una reunió Mas-Rajoy "com a president d'Espanya" en lloc d'una reunió Mas-Zapatero.

Engany rere engany

A més va advertir el president de la Geralitat que "Zapatero l'ha enganyat una vegada i el tornarà a enganyar", en referència al pacte de l'Estatut a la Moncloa. Pel que fa al finançament, va dubtar que n'obtingui res quan el govern espanyol encara no ha complert amb el finançament que va pactar amb Montilla. Camacho va contraposar el Zapatero que va "d'engany rere engany" amb el PP, "un partit que té paraula, que compleix". La líder del PP català va alternar el català i el castellà en el seu discurs. Va fer servir el català per criticar el nou Govern, que va titllar de "grup d'amateurs". Si el tripartit va ser batejat com el Dragon Khan, el nou Govern és un "guirigall" que encara no té cent dies però ja acumula "contradiccions, errors i una passivitat alarmants", segons la presidenta del PP català, que aleshores va passar al castellà per criticar les multes lingüístiques i el fet que el germà de Josep-Lluís Carod-Rovira continuï de delegat del Govern a París.

En aquesta fase del discurs en castellà és quan va aixecar més ovacions, perquè també va criticar que el Govern cedeixi urnes per fer la consulta del 10 d'abril i va refermar que malgrat aquests referèndums, "Barcelona i Catalunya continuen sent espanyoles". Un cop reafirmada l'espanyolitat, va recuperar el català per criticar la manera com el conseller Felip Puig ha reduït l'abast de la limitació de l'àrea dels 80 quilòmetres per hora.

stats