Crònica 23/05/2011

El PP llueix l'èxit del model García Albiol

Joan Serra
2 min
Alícia Sánchez-Camacho i Alberto Fernández Díaz reben el caliu dels simpatitzants.

Embalat després d'esgarrapar 18 escons al Parlament, el PP ha repetit la fórmula del discurs de la por en matèria d'immigració en les eleccions municipals, i els rèdits han estat sucosos. Els populars catalans s'han entregat a l'ala dura del partit, que ha agafat les regnes amb el vistiplau d'Alicia Sánchez-Camacho i el consentiment de Mariano Rajoy, que ja es frega les mans pensant en les generals. Després del 22-M, que li ha arrencat un somriure a Rajoy perquè la taca blava s'ha estès pel mapa, els populars es disposen a reivindicar-se com a partit de govern, també en els ajuntaments catalans.

Qui representa millor el flirteig amb el missatge que voreja la xenofòbia és Xavier García Albiol, que s'ha fet gran a Badalona. Ha aconseguit la primera gran victòria del PP en unes municipals. Després de tensar la corda en la campanya, durant la qual va prometre prioritzar les ajudes socials als veïns autòctons i incrementar la pressió policial per "amargar la vida" als immigrants incívics, García Albiol treia pit ahir a la nit. L'estratègia que ha teixit amb la barreja d'immigració i inseguretat, que al partit ningú li discuteix, ha generat un sisme. I el problema és ara a l'Ajuntament. El PP s'ha fet tan visible (11 regidors) com l'alçada del seu candidat. Farà falta un front comú per evitar que García Abiol accedeixi a l'alcaldia. "Creiem en el respecte a les llistes més votades", va subratllar una eufòrica Sánchez-Camacho.

Els populars han carregat l'artilleria fins al punt de fer difusa la distància amb la ultradreta. Ho ha fet el candidat per Badalona, però també l'alcaldable per Barcelona. Alberto Fernández Díaz ha vist avalades a les urnes les tesis que defensen expulsar els immigrants reincidents, independentment de la seva situació legal. El PP aspira a influir en el nou govern que haurà de formar CiU, però els equilibris que s'hauran de fer a Badalona poden condicionar les aliances a Barcelona. L'alegria popular s'ha fet visible més enllà de la capital catalana. El partit ha fet forat a Lleida (de 3 a 6 regidors) i Tarragona (de 4 a 7 regidors), i ha reforçat la musculatura en ciutats del territori com Girona, l'Hospitalet i Santa Coloma de Gramenet.

L'assignatura pendent del món local (el PP no tenia representació en 12 comarques catalanes) s'ha corregit aquest 22-M. El partit ha passat de 284 regidors a 473, un resultat sense precedents, que Sánchez-Camacho va qualificar com a "històric". Els populars han esmicolat una barrera fins ara infranquejable, la dels ajuntaments, emparats en el model de García Albiol, triomfador de la nit electoral. Rajoy, vistos els resultats, segur que no posarà objeccions a l'estratègia.

stats