AJORNADA LA REFORMA DE L'ESTATUT
Crònica 11/04/2012

El PP perd ara l'interès per la 'clàusula Camps'

Salvador Almenar
2 min
L'actual president valencià, Alberto Fabra, amb el seu predecessor, Francisco Camps.

VALÈNCIA.El Congrés va tornar a ajornar ahir el debat sobre la inclusió en l'Estatut valencià de la coneguda com a clàusula Camps , és a dir, que qualsevol fita en matèria d'autogovern que aconseguís qualsevol comunitat autònoma posterior a l'aprovació de l'Estatut valencià (dels primers a ser aprovats), serà d'aplicació directa al País Valencià. L'ordre del dia del plenari de la cambra baixa espanyola incloïa ahir la discussió del text inclòs a instàncies del llavors president Francisco Camps, i que pretenia condicionar les inversions de l'Estat al País Valencià d'acord amb el pes de la població.

Però, per segona vegada en un any, la reforma de l'Estatut valencià per incloure la clàusula Camps va quedar ahir en punt mort. La raó és que les Corts Valencianes no han designat encara els diputats que hauran de defensar la iniciativa parlamentària a Madrid. I és per això que es va demanar un ajornament del debat a la mesa del Congrés, que havia previst per a ahir el debat. La presidència de les Corts Valencianes va demanar ajornar el debat almenys fins al maig. Les reaccions a la nova pèrdua d'una oportunitat de reclamar un nou sistema de finançament van estar centrades en el que l'oposició considera "el servilisme" d'Alberto Fabra davant Mariano Rajoy.

Amb Rajoy ja no és prioritari

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ja temia "que Fabra abandonaria la reivindicació una vegada arribés Rajoy a la Moncloa". Tot i això, va expressar la preocupació per la "submissió" del PP valencià a les polítiques centralistes de Madrid. Igualment, el secretari general del PSPV va retreure "la irresponsabilitat" dels populars de "deixar caure una iniciativa que suposaria un augment important de les inversions" al País Valencià. Finalment, Esquerra Unida va qualificar de "renúncia" a la reforma de l'Estatut valencià que el PP no hagi nomenat els diputats que han de defensar el text a Madrid.

stats