DEBAT LINGÜÍSTIC
Crònica 24/02/2012

El PP planeja eliminar l'ús del català al Senat

El partit de Mariano Rajoy, amb una amplíssima majoria a la cambra alta, es planteja ara suprimir l'ús de les llengües cooficials al ple. Asseguren que es tracta d'una mesura "hipòcrita" i "equivocada".

Joan Rusiñol
2 min
El president del Senat, Pío García-Escudero, va ser el portaveu del PP la legislatura passada.

MADRID.El PP sempre ha estat en contra de l'ús de les llengües cooficials (català, basc i gallec) a les institucions de l'Estat. Fa un any, l'ara president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar que exercir aquest dret ciutadà al ple del Senat no era propi d'un "país normal" perquè tots els senadors es podien entendre en castellà. La dreta mediàtica madrilenya s'ha encarregat sovint d'atiar el foc i afirmar que es tracta d'un suposat luxe en temps de crisi. Ahir, el portaveu dels conservadors a la cambra alta, el gallec José Manuel Barreiro, va obrir la porta a suprimir aquesta possibilitat. I de nou va recórrer als arguments econòmics, però sobretot es va recrear en els polítics, que el PP qualifica de simple "lògica".

Una mesura "equivocada"

En una entrevista a Telemadrid, Barreiro va afirmar que l'ús de les llengües cooficials al ple del Senat "ha sigut una mesura equivocada". Els populars i els seus socis navarresos de la UPN s'hi van oposar des del primer moment, malgrat que l'acord de la cambra ho limitava al debat de les mocions i n'excloïa les sessions de control als membres de l'executiu espanyol. El portaveu del PP es va agafar ahir a aquesta diferenciació: "Hi va haver en el seu moment una actitud d'hipocresia darrere d'aquesta mesura. [...] Per què l'aparell de traducció no se'l posaven els membres del govern?", va dir. Per ell la resposta és clara: "Perquè no es volia que a Europa es veiés el president del govern, Zapatero, i els seus ministres amb l'aparell". A fora de les fronteres espanyoles sorprendria, va dir, que a la cambra territorial no es fes servir exclusivament "la llengua comuna".

Per tot plegat, el grup popular al Senat, que té 163 membres (gairebé 100 més que el PSOE), avança que en "parlaran" i apunta un eventual retorn a la situació anterior al 2011, és a dir, limitant el català, el basc i el gallec a la comissió general de les comunitats autònomes.

Oposició catalana

Veient la polseguera que van aixecar les seves declaracions, a la tarda Barreiro va assegurar, en declaracions a l'agència Efe, que "les prioritats del Senat són les que té el país, que són unes altres".

No obstant, els grups catalans van avisar als populars que plantaran cara als retrocessos lingüístics i als atacs al català. El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, va recordar al partit de Rajoy que no poden trepitjar el que qualifica de "línia vermella". Pel portaveu de la federació nacionalista, si el pretext del PP és la crisi, "el que s'ha de fer és estalviar en altres partides i no en la llengua". L'expresident de la Generalitat i ara senador de l'Entesa José Montilla va defensar que poder fer servir català al ple és "una qüestió essencial que va costar molt d'aconseguir". Ara caldrà veure si el PP trasllada aquesta polèmica a la ponència per la reforma del Senat, creada per reforçar-ne el caràcter de representació territorial.

stats