EL DEBAT DEL CAT
Crònica 10/08/2011

El PP obre la porta a incloure el CAT a les matrícules

Laia Espín
2 min
Un cotxe amb l'adhesiu CAT a sobre de la E de la matrícula.

Barcelona.El portaveu parlamentari del Partit Popular de Catalunya, Enric Millo, va manifestar ahir la seva voluntat de pactar amb CiU per modificar les matrícules dels cotxes i poder incloure el CAT. Millo, però, va puntualitzar que la inclusió de la referència autonòmica en la identificació dels cotxes s'hauria de fer de manera "complementària, accessòria i fins i tot voluntària" i en cap cas, va emfatitzar el portaveu popular, "tapant la E de les matrícules". Millo va considerar, però, que aquest no és un debat prioritari per al seu partit ni tampoc per als ciutadans catalans.

Els populars catalans ara es mostren oberts a incloure el CAT a la identificació dels vehicles, després que, precisament, el govern de José Maria Aznar, l'any 2000, i des del ministeri de la Presidència dirigit per Mariano Rajoy, aprovés un decret que eliminava de les matrícules qualsevol referència territorial diferent de la E d'Espanya, escudant-se en la normativa europea. El mateix Aznar va respondre als que es van oposar a la modificació que ell no estava disposat a debatre sobre "les xapes dels cotxes".

Multes de 200 euros

La polèmica del CAT s'ha reobert després que en els últims dies s'hagin multat dos conductors per portar l'adhesiu sobre la E de la matrícula. L'últim episodi es va produir dilluns al vespre a Barcelona, quan la Guàrdia Urbana va sancionar un conductor amb 200 euros. El mateix conductor, Jordi Fernández, va manifestar a l'ARA que circulava per l'avinguda Doctor Aiguader quan un vehicle de la Urbana el va fer aturar i van baixar tres agents que el van instar a treure l'adhesiu. Fernández va afegir: "Em van dir que si treia el CAT no em posarien la multa, però jo m'hi vaig negar i van procedir a notificar la infracció". Aquesta sanció va arribar després que divendres passat un altre conductor fos multat pel mateix motiu a Lleida. En aquesta ocasió, va ser instat a treure l'adhesiu i ho va fer, però tot i això, segons va denunciar la CUP de Lleida, el van sancionar també amb 200 euros. I és que legalment el Reglament General de Vehicles prohibeix que es col·loquin, inscriguin o pintin signes a les plaques. De fet, per aquest motiu, fonts de la Guàrdia Urbana de Barcelona van assenyalar que, tot i no ser una prioritat perseguir els conductors que tapen la E de la matrícula, sí que se'ls sanciona si després de ser avisats perquè el retirin no ho fan. D'altra banda, el mateix conseller d'Interior, Felip Puig, va manifestar en una entrevista a RAC1 que "no és una prioritat perseguir l'ús del CAT", i va defensar que portar-lo no suposa "una interferència en la interpretació i la identificació de la matrícula". El mateix Puig va reconèixer que porta l'adhesiu a la seva moto i que si mai el multen interposarà un recurs.

stats