ELS COMPTES DE LA GENERALITAT
Crònica 17/01/2012

El PP es prepara per aprovar el pressupost

El PP se situa clarament com el soci més factible per pactar els pressupostos del Govern. Ara que ha retirat l'esmena a la llei d'acompanyament intensificarà les trobades per tancar un nou acord amb CiU.

R. Tugas / M. Colomer
3 min
UN PAPER CADA COP MÉS CENTRAL EN LA POLÍTICA CATALANA
 Alícia Sánchez-Camacho va reivindicar ahir el PP com el principal soci del Govern, l'interlocutor amb l'executiu central i el defensor dels interessos de sectors com el turístic o el farmacèutic.

BARCELONA.El guió de la negociació dels pressupostos del 2011 s'està repetint per als del 2012. L'entesa entre CiU i PP s'entreveu més a mesura que s'acosta la data límit per pactar els comptes i ahir els populars van fer un simptomàtic gest en retirar l'esmena a la llei d'acompanyament tan sols dos dies abans del debat a la totalitat al Parlament, que tindrà lloc demà. Com que tota la resta de l'oposició manté o ha presentat esmenes pròpies -ERC ho va fer al migdia en l'últim sospir del termini per fer-ho-, el PP serà l'encarregat de permetre la tramitació de projecte del Govern, cosa que el situarà en un posició privilegiada per tancar acords que facilitin una entesa final que les altres forces ja donen per feta. I tanmateix PSC i ERC mantenen la mà estesa per arribar a pactes parcials o posteriors.

"CiU ha d'estar disposada a millorar i corregir els pressupostos perquè no continguin només mesures d'ajust sinó també d'impuls de l'economia productiva i la creació d'ocupació", va reclamar la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va voler deixar clar que el seu gest no és "un xec en blanc" al Govern i que encara "queda molt per negociar". La principal reivindicació dels populars és la reformulació de la taxa turística i del copagament farmacèutic, precisament dos elements sobre els quals el president parlamentari de CiU, Oriol Pujol, es va mostrar obert a parlar-hi la setmana passada.

De fet, Camacho celebra que després de presentar les seves demandes a la federació van rebre una resposta "prou positiva" i van "intensificar" les trobades per llimar diferències, tal com esperen seguir fent els pròxims dies. A més, tot i que durant mesos el PP ha lamentat el baix grau de compliment dels compromisos adquirits pel Govern per facilitar l'acord per als comptes del 2011, la dirigent popular va felicitar-se perquè, segons afirma, en els últims mesos l'executiu ha rectificat amb el replantejament de les delegacions a l'exterior o el procés de simplificació administrativa.

UDC apunta encara cap al PSC

Tanmateix, a CiU encara fugen de la foto que els enquadri amb el PP i la portaveu d'Unió, Marta Llorens, va negar que per ara hi hagi cap pacte. "Tenim les portes obertes per debatre, per negociar i per arribar a acords amb totes les forces -va afirmar a la vegada que apuntava cap al PSC com a soci desitjat-. Ens agradaria que el PSC també hi posés de la seva part. Desitjaríem [...] arribar a enteses amb els socialistes". Va recordar que les dues forces tenen una comissió bilateral per estudiar possibles acords que es trobarà la setmana vinent, un espai que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, no creu que faci variar el rumb de les negociacions. "Mas i el seu govern han decidit pactar amb el PP, amb qui comparteixen el model de societat i econòmic", va assegurar.

I malgrat el pacte CiU-PP que només qüestiona la federació, PSC i ERC mantenen la voluntat d'entesa que en caracteritza les noves direccions. Esperen arribar a pactes en esmenes parcials en el tràmit parlamentari o posteriorment, si CiU vol canviar d'aliat. Obvien així la invitació del líder d'ICV, Joan Herrera, que els va instar a plantejar directament "una alternativa". "Estem per ajudar el Govern si el Govern vol ajudar el país", va explicar el president d'ERC, Oriol Junqueras, que es va reunir amb CCOO i UGT per informar-se sobre la seva proposta de consulta sobre les retallades. Una trobada en què va celebrar que els sindicats s'obrissin també a preguntar sobre el dèficit fiscal català.

Mas-Colell reclama a Madrid

Després del vot favorable de CiU al pla antidèficit del govern espanyol, el bon clima amb el PP arriba avui a un punt clau. En una reunió prèvia al Consell de Política Fiscal i Financera amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, li reclamarà els deutes amb Catalunya, des dels 1.450 milions del fons de competitivitat als 759 milions de l'addicional tercera del 2011 i els 219 milions de la mateixa partida corresponent al 2012, així com fórmules per refinançar el deute, com els hispabons . I aquí Camacho va tornar a treure pit i a erigir-se en mediadora entre la Moncloa i la Generalitat en assegurar que la seva intermediació ha fet que Mariano Rajoy tingui "la voluntat d'ajudar" a reduir "l'asfíxia financera" de Catalunya, un cas que atendrà "en especial". No va avançar en què es concretarà això, però aquí sí que Llorens va reconèixer que CiU ha notat un canvi d'actitud respecte al PSOE.

stats