DILEMA JUDICIAL
Crònica 01/05/2011

El PP pressiona el Suprem perquè acabi amb Bildu

M.c.
1 min

Madrid.El Tribunal Suprem estudia avui els recursos que demanen la impugnació de totes les candidatures de Bildu -coalició abertzale integrada per EA, Alternatiba i independents- a les eleccions municipals del 22-M. El dia de pròrroga va servir ahir perquè la coalició abertzale presentés al·legacions contra els recursos i perquè el PP incrementés les pressions als membres del Tribunal perquè acabin amb totes les llistes de Bildu.

Mentre la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va fer una crida al TS perquè "faci tot el possible perquè ETA no sigui a les eleccions", l'eurodiputat del PP Jaime Mayor Oreja anava més enllà i emetia el seu diagnòstic: "Vivim una segona transició que té com a símbol la legalització i la legitimització d'ETA".

Amb un to més prudent, tant el lehendakari, Patxi López, com el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, van exposar que la possible supressió de les llistes "és una decisió complexa" i per això van demanar respecte pel treball dels jutges. Preguntat per les paraules del PP, Caamaño va demanar que "es deixi treballar" el Suprem "en un assumpte d'aquesta complexitat i tan rellevant".

En marxa per la llibertat d'Otegi

Mentrestant, els líders de la coalició abertzale que està sota sospita judicial van unir-se al miler de manifestants que van demanar a Elgoibar la llibertat d'Arnaldo Otegi i el dret dels abertzales a tornar a fer política. En la manifestació s'hi va llegir un missatge de l'exportaveu de Batasuna en què deia que el govern espanyol està "nerviós" per la "fortalesa no només electoral del poble abertzale". El president del PNB, Iñigo Urkullu, va deplorar que els governs basc i espanyol condemnin Bildu abans que els jutges.

stats