L'ESTRATÈGIA DELS POPULARS
Crònica 18/06/2011

El PP posa preu al seu suport al govern de Mas

L'abstenció dels populars als pressupostos no li sortirà gratis al Govern. Més enllà dels pactes locals, el PP reclama ara el bilingüisme a les escoles i ja ha aconseguit el compromís de tancar ambaixades.

Sara González
2 min
La líder del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va exigir ahir el bilingüisme a les escoles.

Barcelona.Ara que ja toca poder i que ha experimentat que pot tenir un paper clau perquè el govern de CiU pugui tirar endavant grans projectes com els pressupostos, el PP ja ha vist que es pot permetre el luxe de buscar les pessigolles a Artur Mas. Ahir, un dia després que l'oposició en bloc aprovés una moció a favor de mantenir la sisena hora -la primera gran derrota d'una CiU en minoria-, la líder dels populars catalans, Alicia Sánchez-Camacho, va exigir al departament d'Enseyament que es garanteixi l'educació bilingüe a les escoles catalanes. I ho va fer per burxar encara més en un dels tendons d'Aquil·les que troba en CiU, onejant les cinc sentències del Tribunal Suprem.

Que el seu fill Manuel pugui rebre "un ensenyament bilingüe". Aquesta és la voluntat que va expressar Sánchez-Camacho, que va presentar una instància com "una mare més" i com a dirigent del PP per adherir-se a la iniciativa promoguda per l'entitat Convivència Cívica Catalana. L'associació ultraespanyolista presidida per Francisco Caja va lliurar ahir a la conselleria 500 sol·licituds de pares amb aquesta mateixa reivindicació lingüística. La presidenta del PP, amb més pes polític que mai, va insistir que les sentències del Suprem, que van ser emeses arran de la denúncia de diverses famílies, obliguen el Govern a adaptar el model educatiu perquè la llengua castellana tingui una proporció "equivalent, equilibrada i proporcional" a la llengua catalana. I per aquest motiu, Sánchez-Camacho va instar l'executiu català a obeir els jutges i a complir la Constitució i les seves lleis.

I és que l'abstenció als pressupostos dels populars, que va venir precedida dels pactes locals, no serà gratuïta per als convergents. El PP sap que té la paella pel mànec i aprofita un Govern en minoria per pressionar contra bucs insígnia de la identitat catalana que CiU sempre ha defensat aferrissadament i també contra símbols del tripartit. Aquest és el cas, per exemple, de les delegacions a l'exterior que va obrir l'anterior Govern. Per evitar que els populars s'aixequessin de la taula de negociació dels comptes amb un cop de porta, CiU ha hagut d'assumir que haurà de fer algun gest davant la insistència del PP a tancar les "ambaixades". Els intents no estan sent per ara infructuosos, en la negociació dels pressupostos el PP ja ha aconseguit la disposició de CiU de tancar la delegació exterior de Buenos Aires, que és la de menys pes polític .

En contínua negociació

Però les reivindicacions del partit que lidera Sánchez-Camacho no s'acaben aquí. Per donar via lliure als pressupostos del Govern, el PP va venir amb una carpeta d'exigències de simplificació i racionalització de l'administració que està molt per sobre de les previsions de CiU. Aquesta setmana els dos partits s'han reunit diverses vegades per parlar de propostes com la supressió del Memorial Democràtic i l'Institut Català Internacional per la Pau, dos organismes del tripartit. Sobre la taula també està el manteniment de la sisena hora. Això no vol dir que el Govern s'ho empassi tot, però haurà de pagar peatge. Per ara, el PP ja ha aconseguit petites victòries que van fent forat.

stats