Crònica 16/06/2011

El PP veu a prop poder reduir l'aparell exterior

El PP considera que el Govern encara ha de retallar més i li exigeix, per aprovar els pressupostos, que es desfaci d'icones de l'autogovern com les delegacions a l'exterior. L'executiu, de moment, no ho vol.

Oriol March
2 min
El PP veu a prop poder reduir l'aparell exterior

Barcelona.Que el PP considera insuficient i mal encaminat el pla de retallades del Govern no és cap novetat. Sí que ho és, en canvi, que els populars posin sobre la taula segons quines exigències a canvi de la seva abstenció als pressupostos de la Generalitat. Volen que CiU vagi més enllà en la tisorada i es desfaci de totes les ambaixades catalanes a excepció de la de Brussel·les. Alicia Sánchez-Camacho fa mesos que diu que les delegacions catalanes a l'estranger són un exemple de la "despesa desmesurada" de l'anterior govern tripartit i vol que l'executiu d'Artur Mas se'n desempallegui.

Així ho van apuntar ahir fonts parlamentàries populars i també veus del departament de Presidència, branca del Govern que s'encarrega de la política exterior. Fins i tot el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va admetre que el tancament d'ambaixades és un dels punts que està sobre la taula negociadora entre CiU i PP: "Estudiarem amb detall les reivindicacions del PP, però qualsevol acord a què arribem serà de mínims", va puntualitzar Homs, que també va voler deixar clar que el PP "no està en condicions d'exigir res, ni tampoc ho pretén fer".

Aquesta última frase, però, no sembla que la comparteixin els populars. El seu portaveu parlamentari, Enric Millo, va indicar que el Govern "sap perfectament on sí que pot posar la tisora", amb referència, entre altres coses, a les ambaixades catalanes. Aquest va ser un dels aspectes que es van tractar dimarts a la reunió entre els populars i la delegació negociadora del departament d'Economia. Les dues parts es van "posar deures" per la cita que tindran avui a la seu de la conselleria que dirigeix Andreu Mas-Colell i en la qual s'espera, tal com expliquen fonts populars, que ja es concretin mesures gairebé definitives.

El que sí que sembla del tot ferm és que el Govern no es planteja suprimir del tot les delegacions catalanes a l'estranger. Com a molt, estaria disposat a desfer-se de la de Buenos Aires, la més nova i, per tant, la que menys pes polític ha assolit des que es va posar en marxa. Una solució intermitja -ja estudiada pel PP- passaria per reduir l'estructura administrativa i de personal de les ambaixades i unir en un sol paraigua les oficines econòmiques, turístiques i culturals, a més de la representació política. Fonts de Presidència, però, destaquen que el lloguer de les seus no sobrepassa el milió d'euros anual i que parlar de cost desmesurat no és correcte. Les relacions exterios en costen 25.

Fusió d'empreses públiques

El PP reclama des de la campanya electoral del 28-N aprimar l'administració. Al mes de març va presentar un pla per suprimir i fusionar empreses públiques que no ha captat l'atenció de CiU fins que la federació, en minoria al Parlament, s'ha vist apressada per aprovar els pressupostos. Per això ara es mostra més receptiva a operacions com la fusió de l'Agència Catalana de l'Aigua amb l'Agència de Residus de Catalunya o bé la unió de l'Idescat i el Centre d'Estudis d'Opinió.

stats